Kako pomagati uspeti naslednji generaciji v družinskem podjetju ?

Kaj lahko storijo starši, da bi pomagali svojim otrokom razviti kot vodje v družinskem podjetju.? Tukaj je nekaj predlogov:

--> Računovodstvo v družinskih podjetjih
--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

Omogočite jim izobraževanja in izobrazbo, ki jo potrebujejo. Tudi če želijo otroci graditi kariero zunaj družinskega podjetja, naj bodo otroci obveščeni in vključeni v informiranje o najpomembnejših spremembah in aktivnostih podjetja. Prepričajte se, da vedo, kako podjetje posluje in da razumejo tudi osnove trga na katerem podjetje deluje. Naučite jih, kako razumeti bilanco stanja vašega podjetja, njene specifike. Pojasnite otrokom, zakaj je odgovornost pomembna. 
Z »učnimi urami« začnite že, ko so vaši otroci še mladi, tako bodo otroci lažje sprejeli zdrave navade vašega družinskega posla. 

Poslušajte jih in spoštujte njihove poglede. Da, nekoč ste mu res menjavali plenice, vendar tega je že davno. Otroci dobivajo svoj pogled na svet imajo svojo socialno mrežo, nenazadnje tudi izobrazbo. Vse to prinaša nove ideje, nov razvoj, nov pogled na prihodnost. Poslušajte jih.

Pokažite jim, da obstaja več vrst uspešnega vodje. Ker bo družina rasla, bo tudi potreba po pomembnih vodjih v družinskem podjetju rastla. Nekdo, katerega poklicna težnja je zunaj družinskega podjetja, lahko postane izjemen družinski direktor. Nekdo z odličnimi organizacijskimi sposobnostmi je lahko glavni skrbnik družinske ustave…

Sprejmite, da bodo stvari počenjali drugače. Naslednja generacija ne sme biti klon njihovih staršev. Podjetje, ki je zraslo, bo potrebovalo drugo vrsto vodje za obvladovanje novih izzivov, s katerimi se bo soočil. Lahko se tudi zgodi, da bodo odločitve, ki jih je nekoč enostavno sprejemal oče družine, sedaj sprejemali demokratično v večjem številu. 

Bodite transparentni.  Pogovarjajte se o prihodnosti podjetja in izmenjujte informacije, ter posameznikova pričakovanja. Imejte družinski statut in tudi zasilni načrt v primeru nepričakovanih dogodkov. V tem primeru bo možnost konfliktov precej manjša oz. bo ostala v okvirih spoštovanja in iskanja rešitev. 

PREBERITE TUDI:
--> Prenos lastništva in vodenja v družinskih podjetjih
--> Družinska podjetja
--> Družinsko podjetništvo
--> Družinsko podjetnišvo - Zakaj odlašanje s prenosom na naslednika?
--> Ali družinsko podjetje potrebuje svetovalca – in kakšnega?
--> Katera so družinska podjetja
--> Velika in zrela družinska podjetja v povprečju rastejo hitreje kot nedružinska in so finančno uspešnejša. Kaj svetujejo?
--> Zakaj družinska podjetja bilanc ne bi smela zapostavljati
--> Družinska podjetja, izkoristite svoje prednosti!
--> Kako prenesti družinsko podjetje na novo generacijo
--> 7 dejavnikov uspešnega prenosa nasledstva družinskega podjetja

VIR: familybusinessmagazine.com

 


Natisni   E-naslov