Za območja z visoko brezposelnostjo so predvidena posebna likvidnostna posojila

Za podjetja, ki imajo sedež ali poslovno enoto na tako imenovanih problemskih območjih ali na obmejnih problemskih območjih ima slovenski regionalno razvojni sklad (SRRS) po novem na voljo posebna protikoronska likvidnostna posojila. Predvideno je, da se med podjetja razdeli skupno 20 milijonov evrov posojil. Razpis se izvaja na podlagi začasnega okvirja za ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu po izbruhu epidemije COVID-19.
--> Posojila so brezobrestna in namenjena podjetjem, ki jih je prizadela epidemija

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

Posojila SRRS so namenjena mikro, malim in srednjim podjetjem, tudi espejem, ki jih je prizadela epidemija. Kot rečeno, so upravičena tista s problemskih in obmejnih problemskih območij.

Kakšni so pogoji posojila
Tako kot podjetniški sklad tudi regionalni sklad omogoča brezobrestna posojila od pet do 50 tisoč evrov s skupno dobo odplačila do 60 mesecev in moratorijem do šest mesecev. S posojilom je mogoče kriti do 100 odstotkov upravičenih stroškov.

Širok nabor upravičenih dejavnosti
So pa posojila regionalnega sklada namenjena širšemu naboru dejavnosti kot posojila slovenskega podjetniškega sklada (ta so namenjena v glavnem gostinstvu in turizmu), tako gre nabor od proizvodnih dejavnosti do turizma in gostinstva, trgovine in drugih storitvenih dejavnosti, za podroben seznam upravičenih dejavnosti je treba preveriti razpisno dokumentacijo. Ob tem na skladu pojasnjujejo, da mala podjetja, ki delujejo na področju predelovalne dejavnosti – oznaka C od 10 do 33, niso upravičena do tega posojila.

Od stroškov za prostore do stroškov poslovanja
Kot upravičeni se po tem razpisu štejejo le stroški, ki so nastali od 1. februarja 2020, in so:
- nakup poslovnih zgradb/drugih poslovnih prostorov s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem,
- gradnja poslovnih zgradb/drugih poslovnih prostorov,
- adaptacija in rekonstrukcija poslovne zgradbe/drugih poslovnih prostorov,
- nova oprema,
- rabljena oprema,
- novi delovni stroji,
- rabljeni delovni stroji,
- neopredmetena sredstva,
- administrativni stroški,
- stroški materiala,
- stroški storitev pri ustvarjanju proizvodov in opravljanju storitev,
- stroški transportnih storitev,
- stroški sejmov, reklame in reprezentance,
- stroški plač in povračil v zvezi z delom,
- drugi operativni stroški.

Dva roka za oddajo vloge
Vlogo je treba oddati v elektronski obliki prek spletnega portala SRRS. Vloge se ocenjujejo, za odobritev je treba prejeti najmanj 25 od 100 točk. Ocenjujejo se regionalni vidik, vlagatelj in projekt. Predvidena sta dva prijavna roka, in sicer 24. avgust in 9. oktober

Za kandidiranje na razpisu ustrezajo poslovni subjekti iz naslednji občin:
Ajdovščina, Apače, Bistrica ob Sotli, Bohinj, Bovec, Brda, Brežice, Cankova, Cerkno, Cirkulane, Divača, Dobrovnik, Dolenjske Toplice, Dornava, Dravograd, Gorje, Gornji Grad, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Hrastnik, Hrpelje - Kozina, Ilirska Bistrica, Jezersko, Kanal, Kobarid, Kobilje, Komen, Kostanjevica na Krki, Kostel, Kozje, Kočevje, Kranjska Gora, Kungota, Kuzma, Lendava, Lovrenc na Pohorju, Loška dolina, Loški Potok, Luče, Majšperk, Makole, Metlika, Mežica, Miren - Kostanjevica, Moravske Toplice, Muta, Ormož, Osilnica, Pesnica, Pivka, Podlehnik, Podvelka, Podčetrtek, Poljčane, Postojna, Preddvor, Prevalje, Puconci, Radeče, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Renče - Vogrsko, Ribnica na Pohorju, Rogatec, Rogaška Slatina, Rogašovci, Ruše, Selnica ob Dravi, Semič, Sežana, Slovenj Gradec, Solčava, Središče ob Dravi, Sveta Ana, Sveti Tomaž, Tišina, Tolmin, Trbovlje, Tržič, Velika Polana, Videm, Vipava, Vuzenica, Zavrč, Črenšovci, Črna na Koroškem, Črnomelj, Šalovci, Šentjernej, Šmarje pri Jelšah, Žetale in Žirovnica.

VIR: Finance.si

 

 

 


Natisni   E-naslov