Kratke zanimivosti

  Zadnji zanimivosti

  Naključni zanimivosti

  torek, 29. maj 2018 Bonitetne ocene AJPES
  ponedeljek, 01. januar 2018 Dela prosti dnevi v letu 2018

  Sledite nas

  Zasebniki, ki uporabljate osebni račun za s.p. – POZOR!

  Uporabljate osebni račun za s.p.? Do 1. julija morate o tem uradno obvestiti svojo banko. To velja za vse podjetnike in zasebnike, ki za opravljanje poslovne dejavnosti uporabljajo osebni transakcijski račun - tudi, če uporabljate dva ločena osebna računa - enega zasebno in enega za s.p.. Če niste prepričani, kakšne vrste račun je vaš račun za s.p., preverite v svoji banki!

  Nekateri podjetniki zaradi prihranka pri plačilu bančnih storitev uporabljajo osebni račun za s.p. oziroma za opravljanje svoje poslovne dejavnosti. Podatki o osebnih računih doslej niso bili objavljeni v Registru transakcijskih računov.

  Podatki v Registru transakcijskih računov so namreč javni in brezplačno dostopni na spletni strani AJPES. Določba ne velja za osebne podatke fizičnih oseb, razen za podatke o transakcijskih računih podjetnikov in zasebnikov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Namen javne objave podatkov o teh računih je zagotavljanje varnosti pravnega prometa v zvezi z opravljanjem dejavnosti.

  Do 1. julija morate svoji banki sporočiti, da uporabljate osebni račun za s.p. oziroma za opravljanje svoje dejavnosti. Navesti morate svoje polno ime in priimek ter matično številko svojega podjetja ter številko transakcijskega računa, ki ga uporabljate za opravljanje dejavnosti.

  Ta dan se bo namreč začelo uporabljati 11. poglavje Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Zakon določa, da morajo imetniki transakcijskega računa, ki so fizične osebe, ponudnikom plačilnih storitev, ki vodijo transakcijske račune (bankam), zagotoviti podatek, da se transakcijski račun uporablja tudi za opravljanje dejavnosti. To bo omogočilo javen in brezplačen dostop do podatkov v Registru transakcijskih računov. Novi podjetniki bodo morali to sporočiti, preden bodo začeli transakcijski račun uporabljati za opravljanje dejavnosti.

  Zakonodaja predvideva tudi kazni za vse, ki novega zakonskega določila ne bodo upoštevali. Globe bodo znašale od 500 do 5.000 evrov. Nadzor bo izvajal FURS. Po pravnomočno končanem prekrškovnem postopku bo FURS sam obvestil vašo banko o številki transakcijskega računa, ki ga uporabljate za dejavnost.

  PREBERITE TUDI:
  Ste že prijavili račun ali dohodke v tujini?

  VIR: FURS

  Izpostavljeni članki

  torek, 14. avgust 2018 Pridobitev davčne številke za tujo fizično osebo

  Fizična oseba, ki v Sloveniji nima stalnega ali začasnega prebivališča, pa dosega na njenem območju obdavčljive dohodke ali je lastnik obdavčljivega premičnega oziroma nepremičnega premoženja, mora...

  Preberi več...

  Prijazno osebje

  COM_CONTACT_IMAGE_DETAILS

  Hinko Kašnik

  Direktor

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  COM_CONTACT_IMAGE_DETAILS

  Aljaž Vrance

  Samostojni referent

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  COM_CONTACT_IMAGE_DETAILS

  Danica Rošer

  Samostojni referent

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Slika stika

  Ambrož Černjak

  Referent v računovodstvu

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Več