Nekaj sprememb za mlade družine v 2018

V letu 2018 se obeta tudi nekaj sprememb na področju pravic in ugodnosti za starše. Med drugim se vrača otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovni razred, pomoč ob rojstvu otroka, poenostavlja se izraba očetovskega dopusta.

AKTUALNO:
ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

Potem ko smo bili nekaj let vajeni varčevalnega odpravljanja oziroma omejevanja nekaterih pomoči in spodbud države za družine, se zdaj z izboljšanjem gospodarskega položaja nekatere izmed teh vračajo. Tako si lahko starši in bodoči starši v letu 2018 obetajo vrnitev nekaterih pravic, ki so bile nekaj let omejene na tiste z nižjimi dohodki.

Otroški dodatek
S 1. januarjem 2018 bodo do otroškega dodatka spet upravičeni tudi tisti, ki padejo v 7. ali 8. dohodkovni razred. Novost velja za tiste družine, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo dosega med 659,3 in 844,73 evra neto, v 8. pa od 844,73 do 1.019,86 evra.

Pomoč ob rojstvu otroka
S spremembami zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se z letom 2018 predvidoma vrača tudi pravica do pomoči ob rojstvu otroka, ne glede na to, kakšne prejemke imata starša.
Višina pomoči naj bi znašala 280 EUR.
Predvidoma bi naj ta sprememba veljala od 1.1.2018, ker pa se ta rok hitro bliža, na vladi pa tega še niso sprejeli je težko domnevati ali bo ta rok zagotovo veljal.

Očetovski dopust
V letu 2018 se obeta tudi sprememba na področju izrabe očetovskega dopusta – tega sicer ne bo nič več, bo pa način izrabe bolj enostaven.

Pomoč za nakup vinjete za velike družine
Po novem bi lahko velike družine prejele pomoč za nakup vinjete. Vinjeta za vozila iz cestninskega razreda, v katerem so vozila, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra, je dražja od vinjete za običajna osebna vozila. V ta razred z dražjo vinjeto – 2B – se uvrščajo tudi vozila, ki jih uporabljajo velike družine. Če bodo spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih sprejete, bodo velike družine upravičene do enkratne pomoči v višini razlike nad ceno letne vinjete, ki je določena za cestninski razred A.

Obeta se avtomatiziran informativni izračun
Vlada vpeljuje informativni izračun za pravice iz javnih sredstev. S tem bodo upravičenci razbremenjeni vsakoletnega oddajanja vlog.

Povzeli smo samo nekaj pravic, ki jih bodo lahko (seveda ob predpostavki, da bodo predlogi na vladi sprejeti) uveljavljali mladi in bodoči starši.  Seveda pa je zmeraj tako, da lahko od predloga do dejanskega sprejetja pride še do sprememb.

Mi bomo kot vedno na preži in vas o bistvenih spremembah obveščali.

POVEZANI ČLANKI:
Načrtovanje poslovanja za leto 2018
Prihajajo nove spremembe za leto 2018

NE SPREGLEJTE: Olajšave za vzdrževane družinske člane



VIR: Lastni viri,  Teja Grapulin - Finance.si, 


Natisni   E-naslov