Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Katero obliko podjetja izbrati ?

    Skoraj v večini primerov se vsak podjetnik slej ali prej prične spraševati v katero od najpogostejših oblik podjetništva se naj poda. Naj bo to s.p., d.o.o ali mogoče tudi kaj tretjega.   
    Zagotovo so pri vsakem poslu kot tudi posamezniku specifike, zato enotnega odgovora na vprašanje ni.  Ni pa nepomembno kakšno obliko izbrati podjetja. Tako v začetni fazi (pri ustanovitvi), kot tudi kasneje lahko in v večini primerih je res tako, oblika podjetja bistveno vpliva na uspešnost poslovanja.

    POVEZANI ČLANKI
    S.P. ali d.o.o.? Kaj je ceneje, lažje in varneje?

    Na kakšen način priti do denarja iz lastnega d.o.o. ali s.p.
    Zakaj in kako preoblikovati s.p. v d.o.o.?

    Precej podjetnikov s.p.-jev, ki imajo po več sto tisoč ali celo več kot milijon evrov prihodkov, se raje odloči, da bodo ostali podjetniki, in ne bodo odprli podjetja. Spet drugi se počutijo bolje, če imajo družbo z omejeno odgovornostjo.

    V sled vsemu zapisanemu si že vsak posameznik pred pričetkom poslovanja zasluži individualno obravnavo, pa tudi v kasnejših fazah poslovanja je smotrno večkrat poiskati nasvet strokovnjaka in pripraviti simulacijo, ki bi jo sprememba oblike poslovanja prinesla vašemu podjetju.

    Pluse in minuse imata tako s.p., kot d.o.o. 
    Zelo poenostavljeno se ob odločitvi med tema dvema pravnoorganizacijskima oblikama odločamo na podlagi dveh dejavnikov, to sta odgovornost in prosto razpolaganje z denarjem.

    Tisto, na kar najprej pomislimo je to, da lahko s.p. prosto razpolaga z denarjem na računu. Prednost, ki pa je lahko tudi past. Prosto razpolaganje z denarjem lahko marsikoga preseneti ob koncu leta in pripravi bilance, ko denarja ni, dobiček pa je visok.  Na drugi strani pa je pri poslovanju z s.p. odgovarjate z vsem svojim premoženjem, medtem ko pri poslovanju preko d.o.o. praviloma družbenik tvega samo svoj vložek. Seveda pa vedno ni tako, še vedno boste po vsej verjetnosti ob najemu večjih bančnih kreditov, poslov z višjo stopnjo tveganja… morali podpisati tudi osebna jamstva.
    Seveda je zelo pomembno vprašanje, ki ga ne smete spregledati obdavčitev v eni ali drugi obliki. Kot že zapisano, pri s.p. boste lažje prišli do denarja, pri d.o.o. pa boste poleg plače upravičeni do izplačila dobička, kar pa je lahko precej dražje. Ne gre zanemariti niti vpliv poslovne dejavnosti na lastnikov socialne transferje, kot so otroški dodatki, štipendije in tudi cene vrtca.

    Omeniti velja še en, tokrat nepisani dejavnik. Imidž. S svojim poslovanjem in tudi zasebnimi aktivnostmi  si ustvarjamo ugled, ustvarjamo blagovno znamko in tudi osebni sliko, po kateri nas prepoznajo poslovni partnerji.
    Zelo zanimivo je opažanje, da posamezna, predvsem večja podjetja raje poslujejo z d.o.o.-ji, predvsem pa s podjetji, ki imajo veljavno davčno številko, kot pa z s.p.ji, čeprav ti jamčijo z vsem svojim imetjem in lastnino.   
    Seveda to ne velja pri vseh, je pa zanimivo opažanje s terena.

    NASVET:  Ob končnih analizah poslovanja v tekočem letu in še pred pripravo bilance se s svojim referentom posvetujte, kaj bi preoblikovanje iz ene v drugo obliko organizacije pomenilo za vas in vaše podjetje.
     

    PREDLAGAMO : Brezplačno svetovanje pred ustanovitvijo podjetja