Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Podjetniki --> dobro je vedeti.

    Če ste junija in julija bili nekaj manj pozorni, ste morda zamudili nekaj sprememb, ki vam jih je pripravila država. Nekatere sicer še ne bodo veljale takoj, a to ne pomeni, da vam ni treba o njih razmišljati že nekoliko prej. Denimo, če razmišljate o vstopu v podjetništvo, vas gotovo že danes zanimajo spremembe, ki jih za normirance pripravlja vlada.

    PRIPOROČAMO: ABC zamenjave računovodstva za prihodnost

    Te spremembe za normirance bodo (seveda, če bodo sprejete) začele veljati s 1. januarjem. Je pa zakon o dohodnini, ki to področje ureja, v javni razpravi še do 11. avgusta.

    Katere novosti zadevajo normirance
    --> Pavšalna, normirana ureditev s.p. nič več ugodna ?
    --> "Normirance" čakajo bistvene spremembe


    Da bodo sistem normirancev doletele spremembe, se je napovedovalo že nekaj časa. Glavne novosti so, da se normirani odhodki znižujejo z 80 na 60 odstotkov, obdavčitev ne bo več 20-odstotna, temveč bo podjetnik plačal davek glede na dohodninsko lestvico, pri izračunu bodo upoštevane olajšave glede na osebne okoliščine, novost je linearna dodatna splošna olajšava, pri d. o. o. pa obdavčitev ostane enaka, torej 19-odstotni davek na dohodke pravnih oseb. Izplačilo dobička je obdavčeno 25-odstotno.

    Številni normiranci boste torej morali biti bolj solidarni s pokojninsko in zdravstveno blagajno. Podrobnejše izračune o tem ali se vam bo normiranost še izplača ali ne pa vam bodo pripravili v računovodstvu. 

    Davčno ugodnejša napotitev delavcev
    --> Portal - kako napotiti delavce v Avstrijo

    Še ena davčna sprememba pa se nanaša na napotene delavce. Z davčnega vidika bo po novem za poti, ki bodo krajše od meseca dni, popolnoma vseeno, ali gre za napotitev ali službeno pot. Predlog zakona o dohodnini namreč predvideva, da bi se krajše napotitve na delo v tujino davčno izenačile s službenimi potmi. To v praksi pomeni, da se povračila stroškov v zvezi z napotitvijo – torej stroškov prevoza, prehrane in prenočišča – ne bodo vštevala v davčno osnovo, če napotitev traja nepretrgano največ 30 dni.

    Po novem se bo, ali gre za službeno pot ali napotitev, presojalo na podlagi vsebine, pri tem pa se bo upoštevala registrirana dejavnost podjetja. Denimo gradbeno podjetje zaposlenih ne bo moglo napotiti na službeno pot v Avstrijo, kjer bi zgradili hišo, temveč bo v takem primeru šlo izključno za napotitev. Službena pot bi bila, če bi se ti delavci šli v Avstrijo usposabljat, izobraževat ...


    Vezana knjiga računov ostaja
    --> Vezane knjige računov tudi v 2018

    Dobra novica za male in mikro podjetnike: tisti, ki izdate malo računov, tudi v prihodnje ne boste potrebovali davčnih blagajn. Vezane knjige računov namreč ostajajo. Vsaj tako predlaga ministrstvo za finance, in sicer da bi vezano knjigo računov lahko uporabljali tudi od leta 2018, torej trajno. Z uvedbo davčnih blagajn je bila uporaba vezane knjige predvidena le za prehodno obdobje, in sicer do konca tega leta, oziroma za tiste, ki ne morejo vzpostaviti internetne povezave, tudi od leta 2018.

    Podatki finančnega ministrstva kažejo, da je izključno vezano knjigo v letu 2016 uporabljala dobra petina vseh zavezancev za davčno potrjevanje računov.


    Jasnejše smernice za raziskave in razvoj
    -->Olajšave za raziskave&razvoj |SMERNICE 2017|

    Ena izmed bolj priljubljenih olajšav je tista za raziskave in razvoj. Je namreč najvišja, ki jo predvidevata zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in zakon o dohodnini. Podjetja lahko uveljavljate znižanje davčne osnove v vrednosti celotnega zneska za vlaganje v raziskave in razvoj v davčnem obdobju, vendar največ v višini davčne osnove. Tisti del olajšave, ki ostane neizkoriščen, lahko uveljavljate še pet let.

    So pa postopki izkoriščanja te olajšave precej zapleteni, nadzor nad njo so v preteklosti poostrili tudi davčni inšpektorji, podjetja pa so pri njenem uveljavljanju delala napake. Furs je tudi zato objavil smernice, kako do olajšave za raziskave in razvoj. Glavno merilo, če želite pridobiti to olajšavo, je, da mora vsebovati pomemben element novosti in razreševanje znanstvene oziroma tehnološke nejasnosti. Posnemanje že znanih rešitev, njihova nadgradnja ali odpravljanje napak pri njih ne sodijo med raziskave in razvoj.

    Če torej želite uveljavljati olajšavo za raziskave in razvoj, morate upoštevati pet meril: ideja mora biti nova, ustvarjalna, negotova, sistematična in prenosljiva in/ali ponovljiva. Če imate IT-podjetje, postavljate spletne strani z že obstoječimi orodji, to ne sodi med raziskave in razvoj. Ne pozabite tudi, da morate vso dokumentacijo imeti že ob oddaji davčnega obračuna, v katerem uveljavljate olajšavo.

    VIR: Finance.si, 8.8.2017, Špela Mikuš