DDV in uporaba električnega vozila v zasebne namene (2022)

Od januarja 2022 je na podlagi prenovljenega zakona o DDV (novega 66.b člena ZDDV-1 DDV) dovoljeno odbijati DDV od električnih vozil, če ga podjetje kupi za poslovne namene in so brez izpustov ogljikovega dioksida. Njihova vrednost z vključenim obračunanim DDV in drugimi dajatvami ne sme preseči 80.000 EUR. Pravica do odbitka DDV velja tudi za nabave določenega blaga (goriva, maziva in nadomestni deli) in storitve, vezane na ta motorna vozila.


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.
--> Zahtevaj ponudbo


Vprašajte preko VIBER klepetalnika

V to kategorijo spadajo : (1) druga vozila samo z električnim pogonskim motorjem ter (2) motorna kolesa (tudi mopedi), kolesa in podobna vozila s pomožnim motorjem, z bočno prikolico ali brez nje, ter bočne prikolice, z električnim pogonskim motorjem (dvokolesa, trikolesniki in štirikolesniki, s pedali, s pomožnim električnim motorjem s trajno nazivno močjo do vključno 250 W).

Zaradi, v marcu 2022, prenovljenega zakona o dohodnini pa odslej velja, da se lahko takšen avtomobil uporablja tudi v zasebne namene – brez bonitete. Ne glede na to, ali je električni avto vreden 40 ali 140 tisoč evrov uporabnik službenega električnega avtomobila nima bonitete in zato ne plača dohodnine na uporabo vozila.

POZOR PRI DDV: Kljub obema spremembama zakona, pa mora podjetje za del uporabe v zasebne namene obračunati DDV. Če ne bo kakšnih naknadnih sprememb, se davčna osnova  izračuna tako, da se število kilometrov, opravljenih s službenim vozilom za zasebne namene, pomnoži z zneskom kilometrine (v višini davčno priznanega odhodka v skladu z zakonodajo s področja dohodnine). Torej se število kilometrov pomnoži z 0,37 EUR, od pridobljenega zneska pa se plača DDV.

Torej še vedno bo potrebno uporabljati evidence in paziti na pravočasne obračune.
Če ste električno vozilo v poslovne namene kupili pred uveljavitvijo zakona se posvetuje s svojim svetovalecm oz. računovodjo.

--> Prenovljen zakon o dohodnini 2022

VIR: Marec 2022, Revija IKS, Finance.si 


Natisni   E-naslov