Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Koriščenja dopusta pri dolgotrajnejših bolniških

    Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Delodajalec mora vsakemu delavcu vsako leto posebej odmeriti, koliko dopusta mu pripada v posameznem koledarskem letu, to pa mora storiti najkasneje do 31. marca v tekočem koledarskem letu ter ga o tem obvestiti.
    Delavec lahko v dogovoru z delodajalcem izrabi letni dopust v enem ali več delih. Če ga izrabi v več delih je pri tem pomembno dejstvo, da en del traja najmanj dva koledarska tedna, torej strnjenih štirinajst dni. Če delodajalec delavcu tega ne omogoči, je v prekršku. Pri tem ni pomembno, koliko dni na teden dela delavec. 

    Težave v praksi nastajajo pri koriščenju dopusta pri dolgotrajnejših bolniških.

    --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
    --> Zahtevaj ponudbo

    POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
    --> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
    --> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

    1. Pri prvem pravilu (izraba do 30.junija), ki velja za delavce, ki so bili na delu prisotni celotno koledarsko leto (z izjemo krajših bolniških odsotnosti), mora delavec v tekočem letu izrabiti vsaj dva tedna letnega dopusta, preostanek pa lahko, če delodajalec na to pristane, izrabi v naslednjem letu do 30. junija. 
    Izraba neizrabljenega letnega dopusta v naslednjem letu ni pravica delavca in je lahko omogočena le v dogovoru z delodajalcem. Ta lahko tudi skrajša ali podaljša referenčno obdobje, do kdaj mora delavec neizrabljen letni dopust koristiti (npr. do konca marca/aprila/maja), v nasprotnem primeru pa delavcu dopust propade. Delodajalec lahko tudi določi celotno izrabo letnega dopusta v tekočem letu

    2. Pri drugem pravilu (izraba do 31. decembra), ki velja za delavce, ki jim je bila izraba onemogočena zaradi opravičenih odsotnosti (daljša bolniška, porodniška, ipd.) pa lahko delavec ves neizrabljen dopust prenese v naslednje leto in ga izrabi do 31. decembra. Pri tem zanj ne velja pravilo, da mora v tekočem letu izrabiti vsaj dva tedna letnega dopusta. 

    Primer: Delavka je od aprila 2017 v bolniškem staležu in ga bo zaključila 25. 11. 2018, torej bo v bolniškem staležu 1 leto in 7 mesecev. 

    • letni dopust iz leta 2017 lahko delavka izrabi v letu 2018 do 31. decembra, kar pomeni, da bi morala takoj po zaključku bolniške odsotnosti pričeti z izrabo letnega dopusta za leto 2017,
    • letni dopust iz leta 2018 pa lahko v celoti prenese v leto 2019 in ga bo lahko izrabila do konca leta 2019.

    Glede na število delovnih dni do konca leta 2018 verjetno ne bo možno izrabiti celotnega dopusta iz leta 2017, kar pomeni, da bo neizrabljen dopust propadel. V zvezi s tem je treba upoštevati, da skladno z obdobjem za prenos dopusta neizrabljen dopust iz preteklega leta res praviloma propade, vendar pa je treba vedno upoštevati tudi okoliščine konkretnega primera.

    POZOR: Pomembno je, da napisano ne velja splošno in je potrebno primere presojati od primera do primera.