Novice

  Podjetje

  PRISTAR d.o.o.
  Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

  PE Ravne na Koroškem
  Koroška cesta 7
  2390 Ravne na Kor.

  Pristar Koroška d.o.o.
  Trg 36, 2391 Prevalje

  Davčna številka: 95580085
  TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

  Hiter kontakt

  Olajšave za vzdrževane družinske člane

  Iz FURS so sporočili, da so v letošnjem letu, v primerjavi z letom 2019, dobili skoraj 140% več vlog za uveljavljanje olajšav za vzdrževane družinske člane v elektronski obliki. V letošnjem letu so do 14.1.200 dobili preko mobilne aplikacije oz. portala eDavki dobili vloženih preko 15.000 vlog.

  Priporočamo v branje:
  Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?


  --> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
  --> Zahtevaj ponudbo


  POMEMBNO: Čas za oddajo vloge pa je letos do 5. februarja.

  Finančna uprava si že vrsto let prizadeva, da bi zavezance spodbudila k elektronskemu poslovanju, saj to zanje prinaša izrazite prednosti  pred papirno oddajo vloge. Med drugim prihranek časa, poštnih storitev, tiskanja…Poleg tega imajo zavezanci, ki vlogo oddajo elektronsko, možnost uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki, vračilo dohodnine dobijo 13 dni prej ter so avtomatsko vključeni v nagradno igro za električni skiro, električno kolo in 25.000 evrov.

   

  Pri optimizaciji davčne napovedi oz. obveznosti z vidika uveljavljanja olajšav si lahko si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

  PROGRAM --> Brezplačen testni izračun dohodnine.


  Kdo so lahko vzdrževani člani
  Vzdrževani družinski člani 
  so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. Vsi ostali (npr. starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca) pa morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni tudi v navodilih za izpolnjevanje vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine.

  Dva načina uveljavljanja olajšave
  Vzdrževane družinske člane (VDČ) lahko zavezanci za dohodnino uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine (na mesečni ravni) ali pri informativnem izračunu akontacije dohodnine (na letni ravni). Zavezanec, ki ne prejme informativnega izračuna dohodnine, lahko olajšavo uveljavlja v napovedi za odmero dohodnine.

   

  POMEMBNO: Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane je PRAVICA in ne obveznost. Treba pa jo je izkoristiti. Možnosti za to je veliko . Tisti, ki pozabite, imate možnost uveljavljanja olajšave še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (IID).


  Preberite si več:

  Olajšave za vzdrževane člane -->TUKAJ.

  VIR: Pristar.si, FURS