Dohodnina - Odbitek davka, plačanega v tujini

Davčnemu zavezancu se odbitek davka, plačanega v tujini, prizna pri izračunu in poračunu dohodnine na letni ravni samo, če davčni zavezanec uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, ali oprostitev tudi v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma napovedi za odmero dohodnine. Če tega ne stori v ugovoru pa ima tak zavezanec možnost, da zoper odločbo o odmeri dohodnine vloži pritožbo, v kateri uveljavlja tuj davek.

POVEZANI ČLANKI:
Vpogled v podatke za odmero dohodnine
FURS izdal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2017

V skladu z 273. členov ZDavP-2, so sestavni del ugovora oz. napovedi tudi ustrezna dokazila glede davčne obveznosti izven Republike Slovenije, zlasti o znesku davka, plačanega v tujini, o osnovi za plačilo davka ter o tem, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan. Kot ustrezna dokazila glede uveljavljanja odbitka davka, plačanega v tujini, se štejejo listine, izdane s strani davčnega organa tuje države, ali drugi dokumenti, ki nedvoumno dokazujejo obstoj davčne obveznosti ali plačilo davka izven Republike Slovenije. 

Če davčni zavezanec rezident ne uveljavlja odbitka davka, plačanega v tujini v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, mu davčni organ odmeri dohodnino, ne da bi se upošteval odbitek davka, plačanega v tujini.

Glede na navedene določbe davčni organ v informativni izračun dohodnine ne vključi odbitek davka, plačanega v tujini, temveč ga zavezanec uveljavlja z ugovorom zoper informativni izračun dohodnine. O tem so zavezanci seznanjen tudi v informativnem izračunu dohodnine, kjer je pri tovrstnih primerih v besedilo obrazložitve vključen stavek: »Zavezancu se odbitek davka, plačanega v tujini prizna pri izračunu in poračunu dohodnine na letni ravni samo, če uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, tudi v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine«. Ta stavek je z namenom, da ga zavezanci ne prezrejo, iztiskan poudarjeno (odebeljeno).

Enako ravna davčni organ tudi glede upoštevanja dejanskih stroškov prevoza in prehrane. Natančne podatke o dejanskih stroških prevoza in prehrane za celo leto lahko zavezanec predloži šele po koncu leta (za upravičenje dejanskih stroškov zavezanec izkazuje z dejansko prisotnostjo na delovnem mestu), zato zavezanec lahko uveljavlja pravilne dejanske stroške z ustreznimi dokazili v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine skupaj z uveljavljanjem tujega davka.

VIR: FURS, Računovodja.com

 


Natisni   E-naslov