FURS izdal prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2017

Finančna uprava RS je v prvem svežnju z datumom odpreme 30. 3. 2018 poslala 959.789 informativnih izračunov dohodnine za leto 2017. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila 2018, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 30. maja 2018, preveč plačana dohodnina pa bo  zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2018.


Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki  oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. aprila 2018 podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR. Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če bodo zavezanci oddali obrazec v papirnati obliki, ga bodo lahko prejeli na vseh finančnih uradih ali si ga natisnili s spletne strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 EUR. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 EUR) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.

V prvem svežnju bo informativne izračune prejelo 959.789 zavezancev, od tega 283.997 (29,6 %) z doplačili, 258.998 (27,0 %) z vračili, 416.794 (43,4 %) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 43.171.229 EUR doplačil in 62.749.905 EUR vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 152 EUR, povprečni znesek vračila pa 242 EUR.

Glede na datum odpreme 30. marec 2018 se bo rok za ugovor iztekel 30. aprila 2018, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 30. maj 2018, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 28. maja 2018.
V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

Tako kot pretekla leta, zavezanci prejmejo informacijo o morebitni izdaji njihovega informativnega izračuna na iTočki, ki je dostopna na uvodni spletni strani Finančne uprave RS. iTočka bo na to vprašanje odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja 2018.

Tako kakor v lanskem letu, bodo tudi letos informativni izračuni dohodnine izdani vsem davčnim zavezancem, ki so imeli v preteklem letu kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka.

UJPlačam: plačevanje dohodnine brez stroškov plačilnih storitev

Zavezanci, ki imajo doplačilo dohodnine, bodo lahko plačilne naloge poravnali s plačilnimi karticami (Mastercard, Maestro, Visa in Karanta) in z mobilnimi denarnicami, ki podpirajo plačevanje s plačilnimi karticami, in sicer brez provizije. Negotovinska plačilna mesta UJPlačam bodo dostopna na enajstih lokacijah po vsej Sloveniji. Več informacij na spletni strani UJP.

DOHODKI IZ TUJINE:
Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, je tudi te dohodke dolžan napovedati v ugovoru zoper IID. V kolikor pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, le-ta tudi po novem ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine in je še vedno dolžan sam vložiti napoved za letno odmero dohodnine.

Od leta 2015 Finančna uprava RS avtomatično pridobiva podatke v okviru posebne direktive EU o izmenjavi podatkov o vseh dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, dohodkih iz naslova pokojnin, nepremičnin, ki so jih rezidenti Republike Slovenije od vključno leta 2014 dosegli v državah članicah EU.

Tako pridobljene podatke Finančna uprava RS primerja s podatki zavezancev, ki so jih morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. V primeru, ko se ugotovijo razhajanja v podatkih, Finančna uprava RS začne postopke nadzora, ki so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. Če bo ugotovljeno, da zavezanci niso izpolnili svojih obveznosti napovedovanja dohodkov Finančni upravi RS, bodo uvedeni tudi ustrezni prekrškovni postopki.

Zato Finančna uprava RS zavezancem svetuje, da sami predložijo podatke o dohodkih, ki jih dosegajo v tujini, bodisi z medletnimi napovedmi za odmero akontacije dohodnine ali pa bodisi v ugovorih zoper IID bodisi z letno napovedjo za odmero dohodnine. Na ta način se bodo izognili tako globam,
kot tudi morebitnim zapletom pri uveljavljanju davčnih ugodnost, ki jih lahko uveljavljajo.


Natisni   E-naslov