Davek - zaprtje, prodaja d.o.o., kapitalski dobički

Do 28. februarja je treba na finančno upravo poslati napoved za odmero davka od kapitalskih dobičkov.

Če ste torej prodali delnice, morate to sporočiti Fursu. Enako velja tudi za deleže v družbah z omejeno odgovornostjo. Če ste torej lani zaprli družbo, boste letos plačali davek na kapitalski dobiček – če ste seveda kaj zaslužili.

Koliko morate plačati?
Izračun je tako preprost, kot je bila preprosta vaša transakcija. Če ste leta 2016 ustanovili d. o. o. in ga zaprli leta 2017, je izračun zelo preprost. Od denarja, ki ste ga dobili ob zaprtju, odštejete vrednost, ki ste jo vložili v osnovni kapital, in dobite dobiček.

Če ste torej po zaprtju dobili 20 tisoč evrov, od tega odštejete 7.500 evrov (če je bil to vaš osnovni kapital) in delite s štiri (ker je davek na kapitalski dobiček 25 odstotkov). Plačali boste torej 3.125 evrov.

Če ste delali kakšne dokapitalizacije ali ste prevzemali deleže drugih, se izračun seveda zaplete.

Dlje kot ste lastniki, manj plačate

čas lastništva kapitala stopnja davka na kapitalski dobiček po odsvojitvi
do 5 let 25
od 5 do 10 let 15
od 10 do 15 let 10
od 15 do 20 let 5
več kot 20 let 0

Po 20 letih davka na kapitalski dobiček ob odsvojitvi deleža ne plačate več. Splošni nasvet z vidika plačila davka na kapitalski dobiček je torej, da hranite denar v podjetju, če ga ne potrebujete. Tako ob zaprtju ali prodaji podjetja po več kot 20 letih sploh ne boste plačali davka. Če ste si v času vašega podjetništva izplačevali dividende, ste davek na dobiček plačali že ob izplačilu dividend.

Kaj se zgodi, če napovedi ne oddate?
V neformalnih pogovorih je slišati, da podjetniki po zaprtju podjetja kar pogosto odmere davka od kapitalskih dobičkov ne napovejo. To vam absolutno odsvetujemo, saj boste, če vas dobijo, plačali več. Globe so od 250 do 400 evrov. Če v davčni napovedi navedete neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, pa je globa od 400 do pet tisoč evrov.

Finančna uprava vam globo zaradi neplačila lahko naloži še pet let po odsvojitvi deleža.

Zakon o davčnem postopku predpisuje enoten prekršek tako zaradi neoddaje napovedi od dohodkov iz kapitala, kot dohodkov iz oddajanja premoženja v najem v predpisanem roku. V zvezi s tem prekrškom je bilo v letu 2017 sankcioniranih 1.092 oseb. 35 oseb pa je bilo sankcioniranih zaradi nepravilnega obračuna dohodnine od obresti, dividend in dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Kako oddate napoved?
Napoved lahko oddate elektronsko prek eDavkov ali po pošti oziroma osebno v tem obrazcu:Tukaj.


Natisni   E-naslov