Obveznosti podjetnikov na 3. januar

Smo že v novem letu, ko vas, spoštovane podjetnice in spoštovani podjetniki čakajo nove obveznosti. Upamo, da ste praznike izkoristili za nekoliko predaha in družino, prijatelje, … ljudi, ki jih imate radi in za njih preko leta včasih prehitro zmanjka časa. 

Ko sem razmišljal, kako z zapisom v novo leto pospremiti naše cenjene poslovne partnerje in sledilce na spletu, mi je pred oči »priplaval« zapis izpred leta dni. Še vedno menim, da je kljub vsem problemom, zakonodaji, ki včasih ravno ne spominja na tisto, ki bi stimulirala, Slovenija, država dobrih, poštenih in delovnih ljudi. Je država, ki v teh nemirnih časih, časih globalnih in tehnoloških sprememb, ideal marsikaterega zemljana. Živimo sorazmerno varno in kljub temu, da se včasih nekoliko spozabimo, želimo dobro tudi ostalim.

Tudi v letu 2018 se bodo čutile spremembe na vseh področjih, tudi na poslovnem in zasebnem. Zagotovo se ne bomo mogli zmeraj zanesti na državo, njene službe in ukrepe. Zagotovo pa se bomo tudi v letu 2018 lahko zanesli na soljudi, poslovne partnerje, sosede, prijatelje, družino…  

Naj bo leto poguma in izpolnjenih želja, tudi na področju poslov in kariere. Verjemite vase. Zmeraj se da drugače, če hočete bolje, le verjeti je potrebno in z odprtimi očmi in srcem po svojih poti. Poti, ki ni kopiraj / prilepi, ampak tista, ki je samo vaša, pa vendar tako zelo deljena z drugimi. Do visokih ciljev večinoma ni lahkih in enostavnih poti.

Če v tem smislu tudi tokrat zaključim ta zapis kot voščilo, naj dodam še samo to, da naj bo še eno mirno, varno in predvsem zdravo leto.

Srečno 2018.
Hinko Kašnik, Pristar d.o.o.

Mnogi strokovnjaki svetujejo, da je med prazniki za uspešno delovanje po njih dobro, da uspešni podjetniki ne pozabijo na :

- Izklop dostopa do elektronske pošte in zmanjšanje delovne vneme,
- Razmislek o svojih dosežkih in dovoljenju samemu sebi po počitku,
- Nagradi samemu sebi za dosežke,
- Lenariti in ne početi nič,
- Ne ignorirajte družine in otrok - vrelišče pozitivne energije se nahaja tukaj.

Če ste v preteklih dneh pozabili na to - danes je še vedno čas, da nekaj malega nadoknadite in ne pozabite| 3. December | - Tudi na delovnem mestu nastajajo invalidi.

Tisti podjetniki, ki koristite 
zunanje računovodstvo in svetovalne storitve izkoristite možnost in kapacitete svojega računovodje, ter se takoj jutri napovejte in svojemu računovodji vse dobro v 2018  zaželite osebno. Kratek neformalen obisk bo zagotovo razkril tudi vaše obveznosti takoj ob začetku leta, ko vse vas in nas čaka obdobje priprave bilanc in poročil za leto 2017.  Verjemite, čas ki ga porabita pri/ob svojem računovodji vam bo koristil za boljše poslovanje v novem poslovnem letu.
Več:
Kako optimizirati bilanco za 2017 ?
Načrtovanje poslovanja za leto 2018


Priporočamo: 
Prednosti in slabosti zunanjega računovodstva

Ne pozabite na inventuro in popis osnovnih sredstev, ter fakture, ki bodo v podjetje prihajale v naslednjih tednih in se nanašajo na preteklo poslovno leto. Svetujemo, da vso to dokumentacijo kar se da urgentno dostavite do svojega računovodje, saj bo tako ostalo več časa za končno usklajevanje pred izdelavo bilance. ( ePristar - Računovodstvo v oblaku )

Teh nekaj začetnih dni novega leta lahko še vedno izkoristite, da vplivate na poslovni izid preteklega leta. Eden izmed orodij za to je izplačilo trinajste plače oz. božičnice po novem, ki je od letos še ugodnejša.

Seveda pa vam še enkrat svetujemo, da si v letu 2018 redno vzamete čas, da prihodke in odhodke planirate strokovno, skupaj s svojim računovodjo in ponudimo kratek opomnik na nekaj bistvenih sprememb (Prihajajo nove spremembe za leto 2018), ki vas čakajo v letu 2018:

-       V letu 2018 bodo imeli očetje majhnih otrok na voljo 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

-       Božičnice in 13. plače so po novem obdavčene manj. Izplačilo poslovne uspešnosti se namreč po novem ne šteje v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 odstotkov povprečne plače (doslej 70 odstotkov).

-       Namesto stopničavosti dodatne splošne olajšave se uvaja linearnost.  

-       Višja posebna osebna olajšava za študente do dopolnjenega 26. leta starosti iz sedanjih 75 odstotkov na 100 odstotkov splošne olajšave pri dohodnini.

-       Znova bo izplačan otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki ga je varčevalni zakon iz leta 2012 ukinil.

-       Spremenjeni pogoji za upokojevanje

-       Obvezen vpis v register dejanskih lastnikov poslovnih subjektov

 

 

 


Natisni   E-naslov