Bilanca stanja po domače - 1. del

Bilanca stanja je poslovni izkaz, ki lahko pove veliko o samem podjetju, lahko pa ob nepoznavanju postavk in številk precej zamegli realno sliko podjetja.
Včasih preveč strokovna razlaga prinese še večjo zmedo, zato smo našega »milenijca« Domna prosili, da bilanco stanja obdela in obrazloži z enostavnejšimi, domačimi besedami.
Sestavek boste lahko prebrali v treh delih. Upamo, da vam bodo pridobljene informacije koristile.

Veliko ˝neračunovodij˝ nepravilno razume besedno zvezo bilanca stanja. Slednja je danes v poslovnem svetu eden izmed najpomembnejših izkazov, ki jih mora vsak podjetnik, tako samostojni podjetnik, kot tudi ostali družbeniki, ki se odločijo za drugačno obliko ustanovitve podjetja, nujno razumeti. Ni pa potrebno posebej poudariti, da je poznavanje bilance stanja nujno za vse računovodje. Vsak poslovni subjekt mora izdelati bilanco stanja, ki je torej obvezna za vse.

IZPOSTAVLJENI ČLANKI 
ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
Računovodja prihodnosti skozi oči "milenijca" 

KAJ SPLOH JE BILANCA STANJA?
Gre za računovodsko poročilo, ki nam na določen datum (običajno zadnji dan v letu) pokaže premoženje poslovnega subjekta. Sredstva, na eni strani ter vire financiranja tega premoženja, torej obveznosti do virov sredstev na drugi strani.
Lahko rečemo tudi, da podjetje na aktivni strani prikazuje premoženje, s katerim trenutno opravlja, na pasivni strani pa vire financiranja, s katerimi podjetje trenutno financira svoje premoženje. Zakon o gospodarskih družbah zahteva pripravo bilance stanja obveznosti vsaj na zadnji dan poslovnega leta. Podjetja pa za potrebe vodstva, sestavljajo tudi medletne bilance, ki so lahko mesečne, trimesečne ali tudi polletne.

Najosnovnejše pravilo, ki ga mora vsak razumeti, je sledeče: za bilanco stanja vedno velja, da so sredstva enaka obveznostim do virov sredstev, torej aktiva je vedno enaka pasivi. Temu pravilu rečemo bilančno ravnovesje, ki torej mora veljati v vsakem trenutku. Poleg tega pomembnega pravila, moramo pri sestavljanju bilance stanja upoštevati tudi nekaj pomembnih načel. Prvo in zelo pomembno, je načelo popolnosti, ki nam zapoveduje, da so v bilanci stanja zajeta vsa sredstva in vse obveznosti do sredstev. Prikazati moramo tudi dejansko stanje tako sredstev, kot obveznosti. Poleg tega moramo bilanco stanja prikazovati po enaki metodi vsako leto, v njej pa morajo biti postavke pravilno razporejene in prikazane na jasen in nedvoumen način. Lahko rečemo, da je bilanca kumulativni računovodski izkaz, kar pomeni, da se vidijo vse posledice, ki so nastale zaradi preteklih poslovnih odločitev, ki se odražajo na višini in strukturi sredstev ter obveznosti do virov sredstev. Kumulativnost se torej kaže v tem, da je otvoritvena bilanca naslednjega leta enaka zaključni bilanci prejšnjega leta.

Se nadaljuje -

Domen Lepej, študent EF Ljubljana


Natisni   E-naslov