Kako pravilno določiti ali je vaša dobava blaga oziroma storitev obdavčena z znižano (9,5 %) ali splošno (22 %) stopnjo DDV

Znano je, da sta v Sloveniji že nekaj časa v veljavi splošna 22 % DDV stopnja in znižana 9,5 % DDV stopnja. Splošna DDV stopnja se uporabi vedno, razen kadar so izpolnjeni pogoji za aplikacijo znižane DDV stopnje. V nadaljevanju lahko preberete več o tem, kako pravilno preveriti ali je vaša dobava blaga oziroma storitev predmet DDV po splošni ali po znižani stopnji DDV.

Skladno z 41. členom ZDDV-1 se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22% od davčne osnove. Stopnja je enaka za dobavo blaga in storitev. Drugi odstavek istega člena določa, da se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 9,5% od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga ZDDV-1.

Izhajajoč iz zgoraj navedenega bi lahko zaključili, da v kolikor je posamezna dobava blaga oziroma storitev navedena v Prilogi I, je –le-ta obdavčena po znižani stopnji. Pa temu ni nujno tako.

Za namene določanja stopnje DDV, je potrebno upoštevati še določbe PZDDV-1, ki v členih od 47. do 59.d PZDDV-1 natančneje pojasnjujejo Prilogo I.

V kolikor v navedenih členih PZDDV-1 posamezna točka Priloge I ni pojasnjena, je potrebno preveriti ali je dejavnost opisana v posamezni točki Priloge I skladna z vašo dejavnostjo po SKD.

V praksi podjetja največkrat preverijo pod katero SKD so registrirana pri AJPES. Pa je to dovolj? Glede na naše izkušnje ne.

Ni dovolj, da je vaše podjetje pri AJPES registrirano pod določeno SKD, ampak je pomembno, da je vaša dejavnost dejansko dejavnost, ki se uvršča pod SKD, za katero je predpisana znižana stopnja DDV (Priloga I k ZDDV-1). Kako to preverite? Za pojasnila v zvezi z razvrščanjem dejavnosti v SKD je pristojen SURS (Statistični urad RS). Šele ko imate s strani SURS potrjeno, da je dejavnost, ki jo opravlja vaše podjetje, tudi dejavnost, ki se uvršča v SKD, za katero velja znižana DDV stopnja, ste lahko prepričani, da lahko aplicirate znižano stopnjo DDV.

Primer: Podjetje je registrirano pri AJPES pod SKD 93.210 (zabaviščni parki), za katero velja znižana stopnja DDV (7. točka Priloge I).

Pri preverjanju na FURS ali lahko to podjetje aplicira znižano stopnjo DDV za svoje storitve, je to podjetje s strani FURS prejelo negativni odgovor. Zakaj?

FURS je pri SURS preveril, ali se dejavnost podjetja res uvršča v SKD 93.210 in SURS tega ni potrdil. Po takratnem mnenju SURS se je dejavnost tega podjetja uvrščala pod SKD 93.090 (druge storitvene dejavnosti). Ker te dejavnosti niso navedene v Prilogi I k ZDDV-1, je FURS v svojem pojasnilu zaključil, da storitve podjetja niso predmet znižane stopnje DDV, ampak mora podjetje od svojih storitev obračunati 22 % DDV.

Na podlagi zgoraj navedenega lahko zaključimo, da pri določanju DDV stopnje ni dovolj, da pogledate pod katero SKD je podjetje registrirano, ampak je potrebno preveriti pri SURS v katero SKD se razvršča dejavnost podjetja. Šele na podlagi pojasnila SURS lahko določite ali lahko podjetje aplicira znižano DDV stopnjo pri opravljanju storitev oziroma dobav blaga.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 19. 7. 2016, http://www.findinfo.si/, Avtor: Natalija Kunstek, davčna svetovalka

 


Natisni   E-naslov