Pomembne spremembe za normirance: Kaj morate vedeti?

Ministrstvo za finance, avgust 2024, pripravlja pomembne spremembe, ki bodo vplivale na vse normirance. Če ste podjetnik, ki svoje prihodke obdavčuje pavšalno, se pripravite na novosti!
 

1. Strožje omejitve za izstop iz sistema
Normiranci boste morali iz sistema, če boste v dveh letih zaslužili več kot 120 tisoč evrov. To velja tudi za nazaj, kar pomeni, da boste morali iz sistema, če ste to mejo presegli že v letih 2023 in 2024.

2. Manj priznani stroški
Priznani normirani stroški se bodo znižali. Če imate do 60 tisoč evrov prihodkov, boste lahko upoštevali 80 % normiranih odhodkov. Nad to mejo pa normirani stroški ne bodo več priznani. Pri popoldancih bo meja nižja: do 30 tisoč evrov prihodkov, z različnimi odstotki za priznanih stroškov.

3. Poročanje FURS-u
Normiranci boste morali enkrat letno FURS-u poročati o poslih s povezanimi osebami ali svojim delodajalcem, če ste popoldanski normiranec. Cilj je preprečiti zlorabe sistema.

4. Strožji pogoji za polne normirance
Polni normiranci boste lahko le tisti, ki sami zase plačujete polne prispevke za socialno varnost, ki znašajo najmanj 544 evrov na mesec.

5. Ukinitev normiranih d.o.o.
Normirani odhodki za d.o.o. podjetja bodo ukinjeni, kar pomeni, da bodo ta podjetja morala preiti na sistem dejanskih odhodkov.

6. Višja meja za DDV
Meja za obvezen vstop v sistem DDV se bo zvišala na 60 tisoč evrov, oziroma na 100 tisoč evrov, če imate del prihodkov iz tujine.

Spremembe naj bi začele veljati z letom 2025. Normiranci, pazite na svoje prihodke in se pripravite na te spremembe!

POMEMBNO : Seveda je vse našteto še v fazi predlogov, ki jih bodo kmalu obravnavali na vladi in DZ. Ko in v kakšni končni obliki bodo sprejeti, vas bomo obveščali. 


Natisni   E-naslov