Povzetek za podjetnike: Obvezno ocenjevanje tveganja ročnega premeščanja bremen od 1. avgusta

Od 1. avgusta 2024 je za delodajalce obvezno ocenjevanje tveganja ročnega premeščanja bremen. Ta obveznost izhaja iz Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen ter Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). Ključne zahteve so:

Pisna ocena tveganja: Delodajalci morajo pisno oceniti tveganja, katerim so delavci izpostavljeni pri ročnem premeščanju bremen, in pripraviti izjavo o varnosti z oceno tveganja. Ta mora vključevati načrt ukrepov in opredelitev odgovornosti.

Preprečevanje kostno-mišičnih obolenj: Delodajalci morajo posebno pozornost nameniti preprečevanju kostno-mišičnih obolenj, ki so pogosto posledica ročnega premeščanja bremen.

Uporaba dvižnih pripomočkov: Kadar je tveganje za varnost in zdravje delavcev visoko, je treba uporabljati dvižne pripomočke.

Posebne zdravstvene zahteve: Na podlagi strokovne ocene izvajalca medicine dela je treba določiti posebne zdravstvene zahteve za delavce.

Prilagoditev delovnih mest: Delovna mesta je treba prilagajati tehničnemu napredku in uporabljati delovno opremo ter mehanske pripomočke, da se zmanjša fizična obremenitev delavcev.

Seznanjanje in usposabljanje delavcev: Delavce je treba seznanjati z ocenjenimi tveganji in jih teoretično ter praktično usposobiti za varno delo.

Kazni za neupoštevanje: Za neizdelavo in neupoštevanje ocene tveganja so predvidene visoke kazni, tako za delodajalce kot tudi za delavce, ki ne upoštevajo pravil.

Delodajalci morajo poskrbeti za ustrezne varnostne ukrepe in prilagoditve, da zagotovijo varno in zdravo delovno okolje. Prav tako morajo delavci sodelovati in pravilno uporabljati delovno opremo ter obveščati o morebitnih nevarnostih.
 


Natisni   E-naslov