Aktivnosti inšpektorjev v poletnem času

Ob vrhuncu turistične sezone, tudi gradbene, ob tem, ko je na stojnicah vse več domačih izdelkov, na kmetijah in v lokalih pa sezonskih delavcev, smo preverili, na kaj bodo inšpektorji najbolj pozorni.

Na katerih področjih bodo do konca poletja opravljali poglobljene nadzore? FURS našteva naslednje prioritete v tem delu leta :


Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC izbire računovodstva za prihodnost
--> Varno v svet podjetništva. Skupaj s Pristar.


FB Pristar računovodski servis | Instagram Pristar FB Pristar Koroška |


Davek od dohodkov pravnih oseb in davek od dohodkov iz dejavnosti: pri velikih davčnih zavezancih preverjajo mednarodno poslovanje (denimo poslovanje prek davčnih oaz, transferne cene). Na splošno pa preverjajo še, ali bi zavezanci morali oddati obračun, pa ga niso. Pozorni bodo tudi na to, ali nekateri v davčne obračune vključujejo tudi nakupe blaga in storitev, ki niso povezani z opravljanjem dejavnosti, in si tako neupravičeno znižujejo davčno osnovo. Preverjajo tudi pravilno uporabo davčnih olajšav.

Prenehanje podjetij po skrajšanem postopku: tudi to je pod drobnogledom Fursa. Davčniki iščejo, ali so si pred zaprtjem podjetja lastniki »prikrito izplačali dobiček«, na primer tako, da so si v preteklosti izplačali iz družbe posojilo, pred zaprtjem pa ga niso vrnili.

DDV: nadzor je usmerjen predvsem v odkrivanje sistemskih utaj DDV (davčnih vrtiljakov), pri čemer bo pomemben vidik mednarodna izmenjava podatkov. Zaradi preprečevanja tovrstnih utaj je nadzor usmerjen tudi na tako imenovane speče družbe (neaktivne družbe z veljavno ID-številko za DDV). Večja pozornost je posvečena tudi preverjanju skladnosti podatkov carinskih deklaracij in s tem povezanih oproščenih dobav v druge države članice. Pomemben del nadzora je usmerjen na zavezance, ki neupravičeno uveljavljajo odbitek DDV (fiktivni računi, zasebna raba), in na identifikacijo zavezancev.

Nadzori na področju dela in zaposlovanja na črno so usmerjeni na prodaje prek spleta z namenom prepoznave dela na črno posameznikov, ki nimajo registrirane ustrezne dejavnosti. Na Fursu so poudarili še nadzor pri poslovnih subjektih, ki davčno potrjujejo račune, pri čemer izdajatelji gotovinskih računov nimajo ustrezne zavarovalne podlage za delo, ter delodajalcih.

Siva ekonomija: preverjajo sobodajalce, ki dosegajo dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični namen. Pozornost namenjajo dejavnostim gradbeništva, transporta, gostinstva, trgovski dejavnosti in prodaji prek spleta. Nadzorovane so tudi druge dejavnosti, v katerih se posluje zlasti gotovinsko in kjer je na podlagi izkušenj iz prejšnjih let zaznano večje tveganje.

Tržni inšpektorat
Tržni inšpektorat v obdobju poletnih mesecev izvaja inšpekcijske nadzore v skladu z letnim načrtom, ki je usmerjen predvsem na področje gostinstva, prodajo na premičnih stojnicah, nadzor obratovalnega časa v gostinskih obratih (nočne akcije), nadzor pri naključno izbranih subjektih, nadzor kategorizacije nastanitvenih obratov ter nadzor trgovinske dejavnosti tako v fizičnih prodajalnah kot tudi v spletnih trgovinah slovenskih trgovcev.

Velik poudarek v poletnem času pa dajo tudi nadzoru nad prodajo sadja in zelenjave na stojnicah ob cestah, kjer sodelujejo z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Fursom, inšpektoratom za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, uradom za meroslovje in drugimi organi, ki tudi izvajajo nadzor na tem področju.

Inšpekcijski nadzori v poletni sezoni
Napovedi inšpekcijskih služb za leto 2024

VIR: Finance.si; 18.7.2023, Tanja Smrekar in Špela Mikuš

 

 


Natisni   E-naslov