Kdaj in kako lahko porabimo neizkoriščen dopust minulega leta?

Do dopusta je upravičen vsak delavec, saj pravico pridobi s sklenitvijo delovnega razmerja. Minimalen letni dopust po zakonu traja 20 dni. A pogosto se zaplete, ko želi večina zaposlenih proste dni izkoristiti v istem obdobju.

Ne glede na to, ali je pogodba sklenjena za polni ali krajši delovni čas, znaša v posameznem koledarskem letu celotni minimalni letni dopust najmanj štiri tedne. Junija pa zaposleni običajno koristijo še zadnje dni dopusta, ki so ga prenesli iz lanskega leta. A pozor. Pri tem ne gre za samoumevno pravico, temveč za dogovor. Delodajalec lahko to obdobje omeji ali pa ga sploh ne dovoli.

"To pomeni, da lahko v internem aktu o letnem dopustu delodajalec zapiše, da morajo letni dopust delavci izkoristiti v tekočem letu ter da prenosa v naslednje leto ni. Ali pa določi, da v naslednje leto delavci lahko prenesejo le na primer pet dni neizrabljenega dopusta in da mora biti ta izrabljen do konca marca. Ta pravila postavlja delodajalec."

Drugačna so pravila za delavce, ki so bili zaradi bolezni, porodniškega dopusta ali dopusta za otroka v letu, ko jim je bil dopust odmerjen, odsotni dlje časa. Takrat se izraba dopusta podaljša. "Če je delavcu na primer ostal neizrabljen dopust iz leta 2022, ker je bil takrat na daljšem bolniškem staležu, lahko ta neizrabljen dopust porabi do 31. marca 2024,".

VIR: FindInfo.si, 24.6.2024, Nina Scortegagna


Natisni   E-naslov