Do konca avgusta rok za ugotavljanje upravičene višine državne pomoči

Če ste presegli maksimalno vrednost pomoči in ne dokažete škode zaradi epidemije koronavirusa, bo treba denar vračati.

Zakaj sodelovati z računovodskim servisom Pristar ?

--> ABC zamenjave računovodstva za prihodnost
--> Zahtevaj ponudbo

POMEBNO V ČASU EPIDEMIJE: 
--> ZADNJE NOVICE - Koronavirus, podjetništvo, espe, s.p., čakanje, subvencije, pomoč
--> Pristar je 24 ur/dnevno na voljo pogodbenim partnerjem preko posebnih komunikacijskih linij

Ministrstvo za delo opozarja podjetja, ki so bila na podlagi interventnih zakonov upravičena do javnih sredstev, na primer subvencionirano čakanje na delo in oprostitev plačila prispevkov, ki presegajo maksimalno vrednost 800 tisoč evrov, da je rok za vložitev vloge za ugotavljanje upravičene višine državne pomoči 31. avgust.
Po interventnem zakonu (ZIUZEOP-A) maksimalna vrednost, torej skupni znesek javnih sredstev, ki ga prejme podjetje, ne sme preseči 800 tisoč evrov na posamezno podjetje, izjema so podjetja v sektorju ribištva in akvakulture, kjer je meja 120 tisoč evrov, in podjetja na področju primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov, kjer je meja 100 tisoč evrov.

Pri velikih podjetjih, ki presegajo maksimalno vrednost, zakon omogoča dodatno možnost dodelitve javnih sredstev prek maksimuma v skladu s pravili o državnih pomočeh za nadomestilo škode, ki jo je povzročil izredni dogodek. Torej velika podjetja lahko prejmejo oziroma obdržijo javna sredstva, a morajo dokazati nastalo škodo z oddajo vloge.
Kaj morate priložiti vlogi

Vlogo je treba oddati ministrstvu za delo do 31. avgusta, priložiti pa je treba:
•    izpolnjen obrazec za oceno škode z ustreznimi dokazili, kot denimo izkaz poslovnega izida, knjigovodske listine, obračun davčnega odtegljaja in podobno;
•    izjavo, koliko javnih sredstev je bilo prejetih za namen odprave posledic škode;
•    izjavo, koliko drugih javnih sredstev je bilo prejetih za nadomestila plače in oprostitve prispevkov za iste delavce;
•    kopije zavarovalnih polic za zavarovanje izpada prihodka - če zavarovanja ni, pa ožigosano in podpisano izjavo direktorja ali druge pooblaščene osebe o tem, da podjetje ni bilo zavarovano za izpad prihodka ali namene, ki pokrivajo tak izpad;
•    kopije dokazil sodnih postopkov, arbitraže ali drugih virov za kritje škode oziroma ožigosano in podpisano izjavo direktorja ali druge pooblaščene osebe o tem, da podjetje ni udeleženo v navedenih postopkih.
Podjetja, ki ne bodo posredovala vloge v roku, se šteje, da škoda ni nastala in tako ne bo upravičeno do javnih sredstev, ki presegajo maksimalno vrednost. Torej bo treba razliko nad maksimalno vrednostjo dovoljene višine pomoči treba vrniti v državni proračun.

VIR:
Finance.si, 22.8.2020, Lana Dakić


Natisni   E-naslov