Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    FURS gre nad utajevalce DDV pri uvozu rabljenih vozil

    Finančna uprava ugotavlja: če so uvozniki rabljenih vozil v Sloveniji zavezanci za DDV, se pogosto odločijo za stranpoti, tudi slamnate prodajalce, samo da bi se izognil DDV. Ukrepi Fursa bodo strogi. Če bodo uvoznika sumili, bodo od njega zahtevali gotovinski polog za celotni morebitni znesek DDV.

    Furs bo poostril nadzor nad plačevanjem davkov pri uvozu vozil.
    Kot sporočajo, ugotavljajo vse več nepravilnosti in utaj DDV pri pridobitvah rabljenih vozil iz držav članic EU. "Ugotavljamo čedalje večje število primerov, v katerih se želijo preprodajalci ob dejanski nadaljnji prodaji vozila fizični osebi z uporabo različnih shem, pogosto tudi s ponarejeno dokumentacijo in slamnatimi prodajalci, izogniti plačilu DDV v Sloveniji. S takšnim poslovanjem na račun neplačanega DDV lahko dosežejo nižje prodajne vrednosti rabljenih vozil, s tem pa pridobijo nepošteno konkurenčno prednost v primerjavi z davčnimi zavezanci, ki poslujejo zakonito," sporočajo s Fursa.

    Gotovinski polog v višini celotne verjetne obveznosti
    Da bi preprečili zlorabe, v Fursu napovedujejo poostren nadzor, ki ga bodo izvajali v postopku odmere davka na motorna vozila (DMV).
    Kako? Če bodo zaznali sum glede pravilne izpolnitve obveznosti plačila DDV, bodo od teh kupcev v postopku odmere DMV zahtevali vplačilo gotovinskega pologa v višini potencialnega DDV, pojasnjujejo na Fursu. To jim omogoča 111. člen zakona o davčnem postopku. V tem v prvem odstavku piše, da davčni organ zahteva zavarovanje izpolnitve davčne obveznosti pred izdajo odločbe ali potekom roka za predložitev obračuna davka , če utemeljeno pričakuje, da bo izpolnitev oziroma plačilo davčne obveznosti onemogočeno ali precej oteženo. Kaj je to, pa očitno odloči Furs tudi na podlagi preteklih utajevalskih shem in na podlagi siceršnje dejavnosti pridobitelja avtomobila.

    Razlog? Nadzorstveni postopki so lahko dolgotrajni in utegnejo zavleči postopek odmere DMV. Če ta ni plačan, pa ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila. "Ob predložitvi zavarovanja (gotovinski polog), bo DMV odmerjen, s tem pa bo omogočena registracija vozila, čeprav bodo vzporedno še tekli postopki preverjanja morebitne utaje," sporočajo s Fursa. Torej, če nekdo ne bo dal pologa, pa ga na Fursu sumijo, mu pač ne bodo odmerili DMV, kar pomeni, da ne more registrirati avtomobila.

    Denar daste, obresti pa ni!
    Na vprašanje, ali so takšna zavarovanja z gotovinskim pologom pogosta, na Fursu odgovarjajo, da so.

    Kaj pa, če bodo ugotovili, da so polog vzeli neupravičeno, torej da ni obveznosti za plačilo DDV? V tem primeru bo polog seveda takoj vrnjen. A brez obresti, pravijo na Fursu. Ker – čeprav s tem denarjem zavezanec ne more razpolagati – ne gre za neupravičeno plačilo davčne obveznosti. Kakorkoli se vam že to zdi ali ne pravično. Ob tem še dodajmo, da časovno rok, za koliko časa ima Furs lahko polog, ni omejen. Dokler torej ne odloči, da gre za plačilo davka ali za vračilo pologa.

    Kako se plačuje DDV?
    Če je kupec fizična oseba, se od pridobitve rabljenega vozila DDV praviloma obračuna v državi članici EU prodajalca. Kadar rabljeno vozilo iz druge države članice EU pridobi davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, in je prodajalec uporabil oprostitev plačila DDV, nastane od pridobitve vozila obveznost obračuna DDV v Sloveniji.

    VIR: Finance.si, 5.10.2018, Aleš Perčič, Tanja Smrekar