Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pozor, v 2017 imate več časa, da prijavite denar od najemnin

    Po novem lahko tisti (fizične osebe), ki oddajajo stanovanje ali kakšno drugo premoženje v najem fizičnim osebam, napoved za odmero dohodnine od oddajanja v 2016 vložijo do 28. februarja 2017.

     

    Če torej kot fizična oseba oddajate stanovanje ali drugo premoženje v najem fizični osebi, imate mesec in pol več časa, da oddate napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, poudarjajo na finančni upravi. Po novem je namreč rok 28. februar, in ne več 15. januar, kot je veljalo do zdaj. To je novost iz zakona o davčnem postopku, sprejeta konec leta 2015.

    28. februar
    je po novem rok, do katerega morate oddati dohodninsko napoved za dohodke iz oddajanja v najem fizičnim osebam.

    Kaj vse je oddajanje premoženja v najem
    Za oddajanje premoženja se šteje vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali mu prepusti pravico do uporabe premoženja, najemnik pa mu je za to dolžan plačati najemnino ali drugo nadomestilo. Med najbolj pogostimi posli oddajanja premoženja v najem na finančni upravi naštevajo najem, zakup, podnajem in vzajemno oddajanje premoženja v najem.

    Kako je s premoženjem v tujini
    Kdor oddaja premoženje v najem in je slovenski rezident, mora napovedati vse prihodke iz oddajanja premoženja v najem, ne glede na to, ali je vir dohodkov v Sloveniji ali v tujini. Nerezidenti pa morajo napovedati le dohodek iz oddajanja premožejna v najem, ki ima vir v Sloveniji.

    Napovedi ni treba vložiti tistim, ki so imeli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah prek upravnikov. Tak primer so lahko denimo hišniška stanovanja.

    Koliko davka boste plačali
    Za prejete najemnine boste plačali 25-odstotni dokončen davek. Dohodki od oddajanja premoženja se torej ne bodo šteli v letno davčno osnovo za odmero dohodnine. Davčna osnova je dohodek od najemnine, ki se zmanjša za 10-odstotne normirane stroške. Lahko uveljavljate tudi dejanske stroške, ki ste jih imeli z vzdrževanjem denimo stanovanja. Dejanske stroške vam bodo priznali le na podlagi računov.

    Primer, če ste z najemninami v letu 2016 zaslužili šest tisoč evrov, je davčna osnova, če upoštevamo normirane stroške, 5.400 evrov, ob 25-odstotni obdavčitvi plačate 1.350 evrov davka.

    Nobeni stroški pa se ne upoštevajo pri oddajanju v najem kmetijskega ali gozdnega zemljišča, v tem primeru je davčna osnova dosežen dohodek.

    Kako oddate napoved
    Napoved lahko vložite prek portala eDavki ali pa na uradu finančne uprave. 


     

     VIR: Teja Grapulin, Finance.si, 22.12.2016