Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kaj se bo leta 2017 spremenilo za podjetnike

    Po novem letu podjetja čaka višji davek na dobiček – s 17 odstotkov se zvišuje na 19.

    Prvega januarja in tudi v naslednjih mesecih prihodnjega leta podjetja čaka kar nekaj sprememb, tako pozitivnih kot takih, ki bodo vaše žepe nekoliko bolj spraznile. Med drugim se viša davek na dobiček, nagrajevanje zaposlenih bo ugodnejše, pripravljajo se tudi novosti na trgu dela.

    Kaj lahko v svojem računovodstvu spremenite v naslednjem letu:



    Pogledali smo, katere spremembe po novem letu čakajo podjetja. Preverili pa smo tudi, o čem se še odloča in vas bo verjetno tudi doletelo v prihajajočem letu.

    Višji davek na dobiček
    Po novem letu bo davek od dohodka pravnih oseb znašal 19 odstotkov, in ne zdajšnjih 17. To je posledica spremembe zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki je del mini davčne reforme. V okviru te se spreminjata še zakon o dohodnini in zakon o davčnem postopku. Spremembe, ki jih še prinaša mini davčna reforma, naštevamo v nadaljevanju.

    Ugodnejše nagrajevanje
    Del plače za poslovno uspešnost bo izločen iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja, in sicer do višine 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v državi. Torej, božičnica v višini 1.100 evrov bruto v letu 2016 zaposlenemu s povprečno mesečno plačo bi nanesla 628 evrov neto, tisti z višjo povprečno plačo bi prejeli še manjši neto. Po 1. januarju 2017 pa bi znašala 855 evrov neto, in to ne glede na dohodninski razred (Več: )

    Plačevanje prispevkov s petdnevnim zamikom
    Od 1. januarja boste imeli tudi pet dni več časa za plačilo davčnega odtegljaja in obveznih prispevkov za socialno varnost. Espeji boste za plačilo prispevkov namesto do 15. v mesecu za prejšnji mesec po novem letu imeli čas do 20. v mesecu. Delodajalci (tudi espeji za svoje zaposlene) pa boste prispevke lahko poravnali pet dni po izplačilu plače. Torej, če plačo izplačujete 5. v mesecu, boste prispevke državi lahko poravnali do 10. v mesecu. A dodajmo, da zamik ne velja za oddajo obračuna, torej obrazcev REK, obrazcev ODO-1 (obračun davčnih odtegljajev). Te morate še vedno oddajati najpozneje na dan izplačila dohodka, torej do 15. v mesecu za espeje.

    Višje cestnine za tovorni promet
    Izhodiščna cestnina bo nekoliko višja kot doslej, hkrati pa bodo nekoliko manjši popusti za bolj ekološka vozila. V praksi to pomeni, da bo tovornjak z motorjem euro 5 od Sežane do meje z Madžarsko po 1. januarju 2017 plačal 100,4 evra (zdaj 66,9 evra), tovornjak z motorjem euro 6 pa 86,10 evra (zdaj 66,9 evra). Dodajmo, da pri zdajšnjem neustreznem sistemu cestninjenja po uradnih ocenah izgubimo vsaj 15 milijonov evrov prihodkov na leto, ker nekateri odseki niso cestninjeni, nekaj pa je izogibanja. Po neuradnih ocenah so številke o izgubljenih milijonih nekajkrat večje. Jeseni 2017 bo Dars uvedel nov, elektronski sistem cestninjenja tovornega prometa, s tem naj bi to težavo odpravili.

    Vse to in še kar precej ostalih novosti se napreduje. Mi bomo na preži in vas seveda spoštovani poslovni partnerji o tem obveščali.

     

    VIR: Finance.si, 15.12.2016, ŠPELA MIKUŠ , TANJA SMREKAR , LANA DAKIĆ