Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Po novem letu še strožje na delo v Avstrijo

    Po novem letu začnejo veljati nova pravila za delo v Avstriji, inšpektorji bodo imeli vse več pooblastil

    Glavne spremembe:

    1. Glavna sprememba je tako imenovano jamstvo naročnika. »Stranka, torej končni naročnik, bo jamčila za plače in prispevke, ki morajo biti plačani v Avstriji, če jih ne bo plačalo podjetje oziroma delodajalec,« razlaga Picej. Poenostavljeno to pomeni: če bo lastnik hiše, pa naj bo zasebnik ali poslovni subjekt, naročil slovensko podjetje, naj mu prekrije streho, bo ta lastnik hiše jamčil za pravilno izplačane plače in prispevke. In jih bo moral v najslabšem primeru torej tudi plačati. Če bo krovec avstrijsko podjetje, tega jamstva od naročnika ne bo.

    2. Če bodo inšpektorji ugotovili prenizke plače (nižje od avstrijske zakonodaje) in če ne boste takoj izplačali primernih plač, vas lahko doleti tudi več (deset) tisoč evrov visoka kazen. Če te ne upoštevate, bo finančna policija blokirala plačila vašega naročnika in tudi plačila vam – ta bo namreč, kot je zapisano v točki 1, jamčil za plačane prispevke in plače.

    3. Vsako spremembo glede napotenih delavcev je treba takoj sporočiti na tamkajšnjo finančno upravo oziroma davkarijo.

    4. Finančna policija (davčni inšpektorji), zdravstveni inšpektorji in inšpektorji sklada za gradbince BUAK bodo imeli več pooblastil pri nadzoru, lahko bodo zasliševali naročnike in delodajalce.

    5. Ob kontrolah, tudi na gradbišču, morate imeti vso potrebno dokumentacijo o prijavljenih delavcih, plačah.

    6. Tudi če gre za podjetje iz Slovenije (ali iz drugih držav EU), se mora na uradu ministrstva za gospodarstvo priglasiti podjetje. Delavci morajo dobiti potrdilo, da lahko opravljajo določeno delo.

    7. Vsako napotitev delavca bo treba posebej prijaviti. Napoteni delavec bo lahko delal največ tri mesece, potem ga je treba spet prijaviti.

    8. Delodajalec mora imeti določeno odgovorno osebo za vso dokumentacijo.

    9. Inšpektorji bodo imeli dostop prav do vseh prostorov, tudi na gradbišču.

    10. Če kršite, lahko dobite tudi kazen, takšno, da vi ali z vami povezane osebe v Avstriji ne smejo opravljati dejavnosti do pet let.

    Vir: Finance.si, FU.Gov.si