Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Novosti obračuna DDV pri uvozu

    Sprememba pri obračunu DDV od uvoza je vsekakor dobrodošla, saj bo lahko pozitivno vplivala na denarni tok zavezancev, ki bo po novi ureditvi večinoma nevtralen, hkrati pa je sistem samoobdavčitve med zavezanci že dobro znan, zato novost ne bo prinesla dodatnega bremena za zavezance.

    Prvega julija letos se bodo začele uporabljati vsebinske spremembe iz novele zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki so bile objavljene konec novembra lani v uradnem listu.

     

    Prva novost je opredelitev trenutno veljavnih davčnih stopenj v ZDDV-1. V Sloveniji se že od 1. julija 2013 DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 22 odstotkov ter nižji stopnji 9,5 odstotka. Vendar sta bili obe stopnji uvedeni v zakonodajo z ZUJF kot začasni ukrep, medtem ko je vlada oziroma državni zbor z vnosom obeh stopenj v sam ZDDV-1 poskrbel, da je ta ukrep postal trajen, zakonodaja pa pregledna, tako da so stopnje DDV zdaj predpisane s samo zakonodajo o DDV.

    Obračun DDV pri uvozu na podlagi samoobdavčitve

    Drugo novost, ki bo pomembno vplivala na poslovanje mnogih subjektov na trgu, je vlada predstavila kot poenostavitev administrativnih opravil pri davčnih obveznostih, in sicer tako, da se bo DDV pri uvozu obračunaval na podlagi samoobdavčitve, in ne kot dajatev, ki jo neposredno ob uvozu odmeri carinski organ. Takšno ureditev poznajo že v mnogih državah EU in še bolj kot administrativno poenostavitev dejansko prinaša veliko prednost z vidika denarnega toka za uvoznike blaga. Direktiva o DDV namreč državam članicam omogoča uporabo odloženega plačila DDV pri uvozu. Države članice torej lahko določijo, da določenim kategorijam oseb DDV ni treba plačati ob uvozu, temveč šele na podlagi samoobdavčitve, kjer obveznost zavezanci sami izkažejo v obračunu DDV, hkrati pa imajo ob izpolnjevanju pogojev pravico do odbitka tako obračunanega DDV.

    Novost DDV pri uvozu je za registrirane v Sloveniji

    Po trenutno veljavni ureditvi se torej DDV ob uvozu pobira kot uvozna dajatev, ki je v celoti zavarovana in plačana skladno s carinskimi predpisi in jo ob uvozu obračuna carinski organ. Davč­ni zavezanec lahko tak DDV odbija v okviru rednega obračuna DDV na podlagi carinske listine, na kateri je bil DDV obračunan. Od 1. julija 2016, ko začne veljati nova ureditev, se bo DDV od uvoza izkazal v obračunu DDV (samoobdavčitev), hkrati pa bodo zavezanci ob izpolnjevanju pogojev v okviru istega obračuna lahko tudi odbijali DDV. Pri tem je pomembno, da bodo lahko to ureditev uporabljali zgolj nekateri subjekti. Prvi in glavni pogoj je, da so davč­ni zavezanci registrirani za DDV v Sloveniji. Če je uvoznik fizična oseba ali drug davčni zavezanec, ki ni registriran za DDV ali ni registriran za DDV v Sloveniji, nove sheme torej ne bo mogel uporabljati in bo še vedno veljalo, da DDV ob uvozu odmeri carinski organ.

    Podatki za napoved DDV

    Prejemnik blaga, ki je registriran za DDV v Sloveniji, bo moral ob uvozu zagotoviti te informacije, če bo želel obveznost izkazati v svoji napovedi DDV:

    • svojo identifikacijsko številko za DDV v Sloveniji,
    • davčno osnovo,
    • stopnjo DDV in
    • znesek DDV.

    Omejitev za prejemnike blaga, ki niso registrirani v Sloveniji

    Posebna omejitev velja za prejemnike blaga, ki nimajo sedeža v Sloveniji, so pa pri nas identificirani za DDV. Ti bodo lahko obračunavali in plačevali DDV po novi shemi, torej v okviru svoje redne napovedi DDV v Sloveniji, če bodo imenovali davčnega zastopnika. Davčni zastopnik je lahko oseba, ki je identificirana za DDV v Sloveniji in je solidarno odgovorna za plačilo DDV od uvoza. Tuji davčni zavezanci, registrirani za DDV v Sloveniji, bodo morali v carinski deklaraciji poleg prej navedenih podatkov navesti še podatek o davčnem zastopniku. Zavezanci, ki nimajo sedeža v Sloveniji in ne bodo imenovali davčnega zastopnika, pa bodo DDV pri uvozu še vedno plačevali kot uvozno dajatev, plačano ob uvozu, čeprav so registrirani za DDV.

    Finance, 30. 3. 2016, http://www.finance.si/, Avtor: Rosana Dražnik