Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako en račun za vse vpliva na ceno vrtca za otroka samostojnega podjetnika

    Če imate otroka v vrtcu ali imate kakšne druge socialne ugodnosti, samostojni podjetniki nikar ne združujte poslovnih in osebnih računov. Združeni račun vam lahko podraži vrtec.
    Slovenska zakonodaja od letos omogoča, da samostojni podjetniki uporabljajo svoj poslovni račun tudi za zasebne transakcije. To pomeni, da namesto dveh lahko imajo samo en račun. Na forumu Financ se je pojavilo vprašanje, kako to vpliva na socialni status samostojnih podjetnikov.

    Vprašanja smo naslovili na finančno upravo (Furs), ki nadzoruje finančno stanje podjetnikov, njihove davčne obveznosti in tudi izvaja izterjave, ter na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki določa, koliko morate plačati za vrtec, in odreja še nekatere druge socialne transferje.

    Furs: praksa prinesla poenostavitev
    Z vidika finančne uprave združitev računov za poslovno in osebno aktivnost ne prinaša nobene spremembe, saj je samostojni podjetnik z vsem svojim premoženjem odgovoren za vse obveznosti, finančna uprava pa je tudi do zdaj premoženje na obeh računih obravnavala kot lastništvo iste osebe. Poenostavljeno povedano, espe in zavezanec sta bila vseskozi eno. Združitev računov tako z vidika vaših davčnih obveznosti ne prinaša sprememb. »Samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, iz statusnopravnega vidika odgovarjajo za obveznosti iz naslova opravljanja dejavnosti z vsem svojim premoženjem. Predmet nadzora so torej vsi zavezančevi računi, ne samo poslovni. Upoštevajoč navedeno, tudi z vidika vodenja davčnih postopkov, predvsem davčnega nadzora, ni potrebe tem subjektom nalagati dodatnih stroškov vodenja ločenega TRR, ki jih imajo pri ponudnikih plačilnih storitev. Bistveno je torej, da je praksa pokazala, da ni potrebe po ločenosti računov, zato je bilo predlagano, da se zaradi zniževanja stroškov zavezancev ta določba spremeni,« so končno enkrat pragmatični na finančni upravi.

    Ministrstvo za delo nepripravljeno
    Žal pa praksa finančne uprave ni skladna s praksami MDDSZ. Na ministrstvo smo že v ponedeljek poslali vprašanje, kako združeni račun vpliva na ugotavljanje socialnega položaja. Denimo, koliko morate plačati za vrtec, je odvisno od socialnega položaja in preverja se tudi stanje na vašem transakcijskem računu.

    Toda samostojni podjetnik ima na računu tudi zneske, ki dejansko niso njegovi in so namenjeni plačilu obveznosti. Denimo, konec obdobja ima podjetnik na transakcijskem računu celoten znesek za plačilo DDV, ki ga bo moral plačati konec prihodnjega meseca. Tudi za nezapadle obveznosti do dobaviteljev, plače zaposlenih so ob koncu meseca praviloma že pripravljeni zneski na TRR. Samostojni podjetnik ima lahko tudi najeta posojila za obratni material in osnovna sredstva. Skratka, znesek denarja na transakcijskem računu lahko precej odstopa od njegovega dejanskega premoženjskega stanja. Odgovora MDDSZ žal nismo prejeli, so nam ga pa obljubili, in ko ga bomo prejeli, ga bomo tudi objavili.

    Otrok v vrtcu - bolje dva TRR
    Uspelo pa nam je izvedeti, da bi vam združitev poslovnega in osebnega računa povzročila težave. MDDSZ še proučuje problematiko in bo pripravil navodila. Do takrat pa centri za socialno delo nimajo jasnih navodil, kako ravnati v takih primerih, in zelo verjetno vam bo združitev računov prinesla denimo višje stroške za vrtec vašega otroka, ker bodo pri ugotavljanju vašega socialnega statusa upoštevali znesek na TRR, ne pa tudi obveznosti podjetnika. Neuradno smo že izvedeli, da naj bi MDDSZ pripravil pravilnik in navodila centrom za socialno delo, s katerim naj bi uredili tudi to področje. Dokler pa tega ni, samostojni podjetniki nikar ne združite poslovnega računa z osebnim, če imate otroka na poti v vrtec ali če mogoče izkoriščate druge socialne ugodnosti. Če ste seveda že zdaj v zgornjem premoženjskem razredu, sprememba na vas ne bo vplivala.

    24.01.2016 Finance.si, Karel Lipnik