Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Velike družine in nakup avtomobila

    Velike družine so res upravičene do nekaterih ugodnosti pri nakupu. Od 1. marca 2010 je novi zakon o davku na motorna vozila (DMV) prinesel nekaj sprememb tudi na to področje. Torej, družine z vsaj tremi otroki, med katerimi nobeden še ni dopolnil 18 let, lahko vsaka tri leta z oprostitvijo plačila DMV kupijo novo osebno vozilo ali kombinirano vozilo z najmanj petimi sedeži, pravijo na Dursu. Vsak kupec avtomobila z vsaj osmimi sedeži pa je upravičen do 30-odstotnega znižanja DMV.
    Vračilo velja tudi za rabljen avto

    Po zadnji spremembi zakona je oprostitev davka možna tudi za rabljena vozila. Pomembno pa je, da je bil avto kupljen pri pravni osebi, da imate zanj vse potrebne dokumente in da je prvič registriran v Sloveniji. Za sosedov avto torej davka ne boste dobili nazaj. Vračilo DMV lahko uveljavljate, če rabljen avto uvozite oziroma pridobite sami ali pa to stori slovenski prodajalec. Prihranki pri rabljenih avtih pa so lahko precej veliki, saj ti navadno sodijo v višji davčni razred (zaradi večjih izpustov ogljikovega dioksida kot novi avtomobili).

    Kaj potrebujete?
    K zahtevku za oprostitev oziroma vračilo je treba poleg originalnega računa priložiti še potrdilo o skupnem gospodinjstvu, tega dobite na upravni enoti. Ko to uredite, vam mora Durs v 30 dneh nakazati celoten znesek DMV. Darilo Dursa pa ni brez pogojev - če avto prodate ali kako drugače odtujite prej kot v treh letih, morate plačati razliko do polnega zneska davka in še zamudne obresti.