Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Vpliv pozitivne psihologije na življenje, delo in vodenje. In kaj ima pri tem sreča?

    Podjetja, ki želijo uspešno poslovati, posamezniki, ki želijo kvalitetno živeti in v življenju uživati, se vedno bolj zavedajo pomena pozitivne psihologije. Zato zanimanje za pozitivno psihologijo v zadnjih 20 letih skokovito narašča, tako v podjetništvu, javni upravi, šolstvu, osebnem življenju posameznika … torej povsod, kjer je možno apliciranje spoznanj pozitivne psihologije.

    " Skrivnost sreče ni v tem, da vedno delamo tisto, kar bi radi, temveč da imamo radi to, kar delamo." (Tolstoj)

    Kaj sploh je pozitivna psihologija?
    Je poseben del psihologije, ki  se ukvarja  z različnimi koncepti, ki osrečujejo  posameznika kot so optimizem, sreča, osebna rast, osebnostne moči, psihično blagostanje, modrost, kreativnost ter proučuje kaj omogoča optimalno delovanje človeka in kako dobri socialni  odnosi vplivajo na dobro psihično počutje posameznika.

    Ob tem, da se pozitivna psihologija  ukvarja  s pozitivnim mišljenjem in pozitivnimi čustvi predvsem poskuša ugotoviti tudi kateri so dejavniki, ki omogočajo vsakemu posamezniku in skupinam, da uspevajo in  napredujejo in da so seveda  srečni.
    In kaj morate vedeti vi, da bi spoznali pomen pozitivne psihologije in si tako zagotovili priložnost za kakovostnejše življenje?

    Začnimo s srečo …
    Velikokrat se vprašamo, kaj je pravzaprav srečno življenje? Je to denar, oblast, hiše, avtomobili? Cristopher Peterson, utemeljitelj pozitivne psihologije meni, da  ne. Prepričan je , da nas najbolj osrečujejo  drugi. Denar je izjemno pomemben za srečo ljudi, ki so revni, a veliko manj, če so denarno preskrbljeni. Takrat so pomembnejši drugi dejavniki kot s svoboda, medosebni odnosi, zadovoljstvo, kakovost življenja in zaupanje.

    Presenetljivih 40% je v naših rokah
    Sreča je delno genetika in usoda, vendar ne popolnoma. V 40% se nanjo da vplivati. Sreče se torej da tudi priučiti, zato vam predlagamo, da  razmislite o pozitivnih stvareh v vašem življenju, bodite neodvisni, pogumni, vedri, bodite vedoželjni, nenehno učeči, navdušujte se,  naučite se uveljavljati, a hkrati bodite dobrosrčni in sočutni. Uživajte v življenju, ki ga živite.

    In kako vse to uporabiti v poslovnem svetu …
    Za poslovneže, menedžerje je zanimiva  pozitivna psihologija na delovnem mestu, ki  se ukvarja z odkrivanjem dejavnikov, ki tako posamezniku kot skupini, omogočajo razvoj in optimalno delovanje v delovnem okolju. Človek, ki je pri delu nesrečen, ne more biti resnično srečen. Zato je še kako pomembno  pozitivno obnašanje v  delovnem okolju.
    Zavedati se morate, da  so zadovoljni zaposleni  z visoko stopnjo dobrega počutja boljši sodelavci , imajo boljše socialne odnose, si medsebojno pomagajo in tako  povečujejo uspešnost podjetju. Tudi to se da naučiti. Torej, poskrbite tudi, da bodo vaši zaposleni srečni.

    Jasna Dominko Baloh, direktorica DOBE, 30.10.2015