Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčne blagajne - tudi pri prodaji preko spleta

    Davčne blagajne bodo morali imeti tudi prodajalci na spletu oziroma spletne trgovine. Zavezanci za davčno potrjevanje računov bodo vsi lastniki spletnih trgovin in njihovih podružnic, če imajo v Sloveniji sedež in opravljajo storitve, za katero so v skladu z DDV zakonodajo zavezanci za DDV.

    Pri prodaji preko spleta morajo prodajalci blaga ali storitev račun izdati najkasneje v trenutku, ko od kupca prejmejo plačilo v gotovini ali gotovini enakovrednemu sredstvu in ko je opravljena dobava blaga oziroma storitve, pojasnjujejo na Finančni upravi RS v pojasnilih glede davčnih blagajn.

     

    Ko pri prodaji preko spleta kupec plača s pomočjo plačilne ali kreditne kartice, mora biti račun izdan najkasneje ob dobavi. » V praksi bo praviloma izdan račun ob pošiljanju blaga kupcu oziroma ko bo blago odpremljeno. Ko bo izdan račun, ga je treba potrditi,« še dodajajo na Fursu.

    Tudi v primeru, ko bo izdan račun za predplačilo, bo ta moral biti potrjen, če bo kupec zavezanec za DDV. Računa za predplačilo pa prodajalec ne rabi izdati, če je kupec fizična oseba. Računa za predplačilo prodajalec prav tako ne rabi izdati v primeru, ko je kupec davčni zavezanec, a je  prodajalec do roka za predložitev obračuna DDV izdal končni račun.

    Izjema bodo tuji ponudniki blaga preko spleta, ne glede na to, ali vrednost dobav v enem letu presega 35 tisoč evrov ali ne. Če presežejo ta prag, se morajo sicer sami identificirati za namene DDV pri nas.

    Prav tako ne našim ne tujim spletnim trgovcem ne bo treba imeti davčne blagajne, če omogočajo plačilo s storitvijo Paypal. Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) predpostavlja, da je tako plačan račun plačan negotovinsko, zato davčno potrjevanje ne bo potrebno. Računov plačanih z nakazilom na transakcijski račun, ki je odprt pri ponudniku plačilnih storitev, namreč ne bo treba potrditi pri Fursu. Ker je Paypal ponudnik spletnih plačilnih storitev, velja enaka razlaga tudi zanj.

    Data d.o.o., 29. 9. 2015, http://data.si/, Avtor: Manca Borko Grimšič