Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčne blagajne – tehnične specifikacije so tu

    Z začetkom naslednjega leta bodo vsi podjetniki, ki poslujejo z gotovino morali uporabljati davčne blagajne. Davčne blagajne niso nič drugega, kot običajen program za pisanje računov, ki po izstavitvi gotovinskega računa vsakič o tem obvesti slovensko Finančno upravo. Enako zadevo so uvedli na Hrvaškem že pred 2 leti z imenom “fiskalna blagajna”. Seveda tudi naš program na Hrvaškem že cel ta čas deluje kot “fiskalna blagajna”. Tisto kar so na Hrvaškem uvajali skoraj 2 leti bomo sedaj v Sloveniji dobili v precej krajšem času. Glede na to, da je cel pravilnik praktično prepisan iz Hrvaške verzije nam je država prihranila precej dela.

    Tako smo konec prejšnjega tedna končno dočakali tudi objavo tehničnih specifikacij, ki jih programerji potrebujemo za implementacijo davčnega potrjevanja računov. Ker na uporabniški podpori dobivamo na to temo kar nekaj vprašanj bi radi najprej enkrat za vselej razčistili naslednje: program e-racuni.com seveda bo po novem letu deloval kot davčna blagajna.

    Kot rečeno je zadeva tudi s tehničnega vidika bolj ali manj enaka, kot na Hrvaškem. Večino zadev smo sprogramirali že pred časom zaradi Hrvaške verzije zato ne pričakujemo nobenih težav kar se tiče same implementacije. Vsekakor pa to ne pomeni, da z uvajanjem ne bo dodatnega dela na uporabniški podpori.



    Za uporabo davčnih blagajn bo potrebno urediti naslednje:
    -Že vnaprej vas prosimo, da si pred 1.1.2016 priskrbite digitalni certifikat za davčno potrjevanje računov za katerega boste lahko zaprosili preko eDavkov.
    -Razmislite in določite poslovne enote v katerih boste izstavljali gotovinske račune.
    -Razmislite o načinu številčenja dokumentov. Pravilnik določa številčenje računov, ki morebiti ne bo kompatibilno z vašim dosedanjim načinom številčenja računov. V primeru nejasnosti že zdaj oz. pred koncem leta kontaktirajte podporo.
    -Če za tisk gotovinskih računov uporabljate predlogo narejeno v Wordu vas opozarjamo, da bo od 1.1.2016 na računih obvezen izpis dodatnih podatkov zato bo potrebno prilagoditi predloge za tiskanje dokumentov.
    -Naštete točke so osnovni opomnik za pripravo na davčno potrjevanje računov. Pred koncem leta bomo v naši spletni pomoči objavili še posebna navodila v zvezi z davčnim potrjevanjem računov.