Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako na hitro preveriti podjetje ?

    Katero podjetje je O. K. in katero ne? Kako je poslovala vaša konkurenca, kako poslovni partnerji? Razložimo vam 10 trikov kako ločite zrnje od plev.

    Sprehodili se bomo po pomembnejših postavkah izkaza poslovnega izida (IPI) in bilance stanja za veliko in srednje podjetje. Kje vam morajo začeti utripati rdeče luči:
    - prihodki podjetja upadajo več let zaporedoma;
    - EBITDA - približek denarnega toka - je negativen;
    - podjetje ima več let zaporedoma čisto izgubo;
    - obveznosti se povečujejo - pozor, podjetje ima lahko težave s plačevanjem računov;
    - kapital se topi - pozor, podjetje lahko postane insolventno.

    1. Čisti prihodki od prodaje so postavka iz izkaza poslovnega izida (IPI), sešteti so prihodki iz prodaje na domačem in tujem trgu. Razberemo lahko, kako gre podjetju, ali raste ali se krči, primerjamo z minulim letom oziroma z enim od minulih let. Holdinška podjetja denimo ne ustvarjajo prihodkov, prihodki pa zelo nihajo pri podjetjih, ki se ukvarjajo s projekti.

    2. EBITDA, EBIT in čisti dobiček so postavke iz IPI. Prva nam pokaže približek denarega toka, druga dobiček pred obrestmi in davki, čisti dobiček pa je najpomembnejša postavka IPI. Če je EBITDA negativen, to pomeni, da denar iz podjetja odteka. Preveriti velja, ali ni mogoče podjetje v investicijski fazi, ko je to načrtovano. Če ima podjetje dobiček, še ne pomeni, da je tudi likvidno.

    3. Sredstva in obveznosti. Seštevek dolgoročnih in kratkoročnih sredstev je enak virom sredstev oziroma seštevku kapitala, dolgoročnih in kratkoročnih obveznosti. Če je kapital podjetja negativen, za podjetje lahko tečejo insolvenčni postopki. Če ima malo dolgoročnih obveznosti, ima lahko podjetje težave z iskanjem dolgoročnih virov.

    4. Dolgoročne in kratkoročne obveznosti. Seštete so tako finančne kot poslovne obvzenosti. To je grob vpogled v vire financiranja podjetja.

    5. Povprečno število zaposlenih. Izračuna se na podlagi opravljenih ur in ne pokaže dejanskega števila (redno) zaposlenih v podjetju. Je pa iz podatka mogoče razbrati dinamiko. Konkretno podjetje je v zadnjih petih letih število sodelavcev povečevalo.

    6. Celotni prihodki in čisti prihodki od prodaje Pri nekaterih podjetjih lahko pride do odstopanja. Drugi prihodki so lahko denimo subvencije oziroma evropska sredstva, ki jih podjetje prejme, usredstveni lastni proizvodi ali spremembe zalog. Pri konkretnem podjetju ni velikega odstopanja.

    7. EBITDA, EBIT in čisti dobiček. Podjetje ima pozitiven denarni tok, iz poslovanja pa ima izgubo (zaradi visokih stroškov obresti). Podjetje je imelo čisto izgubo štirikrat v zadnjih petih letih. To nakazuje, da je treba podjetje prestrukturirati, bodisi povečati prihodke, bodisi znižati stroške, ali pa narediti kombinacijo obojega.

    8. Kratkoročna sredstva. Načeloma velja, da podjetje kratkoročne obveznosti krije s kratkoročnimi viri, dolgoročne obveznosti pa z dolgoročnimi viri. Težava nastane, če dolgoročna sredstva krije s kratkoročnimi viri (posojili).

    9. Smer premika nam pokaže, kako se je kazalnik spremenil v primerjavi z letom 2010.

    10. Kratkoročne obveznosti. Gre za seštevek poslovnih in finančnih obveznosti. Pozorni bodite, če opazite večje nihanje oziroma povečevanje obveznosti. To bi lahko bilo slabo znamenje, saj podjetje kopiči obveznosti.

    Janez Tomažič, 21.05.2015 Finance 98/2015