Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Pomembne postavke letnih poročil

    AJPES je včeraj popoldne objavil glavnino letnih poročil, in čeprav gre za prikaz lanskega poslovanja, je mogoče razbrati veliko kazalnikov, ki dajo informacijo o tem, v kakšni kondiciji so podjetja in koliko so zaslužila.

    Letno poročilo, čeprav gre za informacijo o poslovanju v minulem letu, lahko ponuja pomembne informacije o tem, kako gredo posli posameznemu podjetju. Seveda je treba ob analizi podatkov paziti, saj zelo dobro poslovanje v minulem letu nikakor ne pomeni, da bo šlo podjetju dobro tudi letos. Razlogi za to so različni. Morda so povezani tudi z državnimi, od politike odvisnimi posli (o tem preverite podatke v supervizorju). Morda pa gre za (druge) poslovne razloge, da so denimo podjetja zmanjšala zadolženost, a je to zmanjšanje hkrati pomenilo, da so morala oklestiti načrte, podaljšati plačilne roke ali celo prositi za odpustke.

     

    Kateri kazalniki so uporabni pri analizi stanja podjetja

    1. Pomemben kazalnik je razmerje med denarnim tokom iz poslovanja in neto dolgom kot merilom sposobnosti vračanja posojil. Če je razmerje več kot dva, je to slabo znamenje.

    2. Naprej. Ko preverjate svojega poslovnega partnerja, za začetek seštejte vse kratkoročno unovčljivo premoženje, se pravi poslovne terjatve, denar na banki in kratkoročne finančne naložbe. A že tu bodite previdni, če ima podjetje veliko kratkoročnih finančnih naložb, je povsem možno, da niso unovč­ljive, denimo nedokončana stanovanja.

    3. Nadalje nam razmerje med neto dolgom in denarnim tokom v grobem pove, kakšna je finančna stabilnost podjetja. Denarni tok iz poslovanja pokaže, koliko podjetje v letu dni ustvari denarja za plačilo obresti, dobička, nove naložbe in seveda vračilo že najetih posojil.

    4. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je dober približek temu. Kako dobro je tekoče poslovanje podjetja in koliko s tem zasluži, v grobem pove dobiček iz poslovanja.

    5. Bodite pozorni tudi na druge prihodke in odhodke, gre namreč pogosto za enkratne dogodke, denimo prevrednotenje premoženja. S takšno potezo, če denimo zviša vrednost nepremičnine, si lahko podjetje izboljša poslovanje.

    04.05.2015 Finance 85/2015