Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Vlada sprejela Predlog Zakona o trgovini

    lada RS je 8. aprila 2015 na redni seji določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini in ga bo poslala v obravnavo Državnemu zboru RS.

    Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini deregulira izobrazbene pogoje za opravljanje poklicev trgovskega poslovodje in prodajalca, za katera je predpisana minimalna stopnja izobrazbe splošne smeri. Deregulacija v trgovini bo imela pozitiven vpliv na večjo fleksibilnost pri iskanju dela in zaposlovanja ter lažji dostop v panogo, kar povečuje možnosti samozaposlitve in socialnega podjetništva.

    Predlog zakona je v skladu z akcijskim programom Vlade RS za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanjem zakonodajnih bremen in je del aktivnosti povezanih z ukrepi Vlade RS za poenostavitev obstoječih pravil in pogojev za vstop na trg.

    Projekt prenove reguliranih poklicev in dejavnosti je eden izmed ključnih strateških projektov Vladne projektne pisarne s ciljem zmanjšanja števila regulacij, pa tudi bolj modre regulacije. Argument za ohranitev zakonske regulacije je vedno obstoj javnega interesa varovanja življenja, zdravja, premoženja ali varstva okolja. Tega javnega interesa pri regulaciji trgovinskih poklicev ni.

    Deregulacija je tudi eden izmed ukrepov za doseganje vzdržnega modela gospodarskega razvoja, opredeljenega v socialnem sporazumu za obdobje 2015-2016, ki opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve delodajalcev, sindikatov in Vlade RS za izvajanje aktivnosti v letih 2015-2016.

    Predlog zakona vključuje tudi zahtevo po soglasju upravljavca javne ceste v primerih, ko se prodaja blaga izvaja v varovalnem pasu javne ceste (zagotovitev javne varnosti).

    Objavljeno: www.racunovodja.com, 8. 4. 2015