Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    5 stvari, ki jih morate vedeti o prenovi zakona o gospodarskih družbah

    Prenovljeni zakon o gospodarskih družbah podjetjem in podjetnikom prinaša več novosti. Vlada naj bi trenutno različico zakona in spremembe kmalu obravnavala.

    Ključne novosti:

    1. Kdo podjetje lahko odpre in kdo ne

    Poleg že veljavnih omejitev (ustanovitelj, družbenik in zastopnik ne more postati oseba, ki je pravnomočno obsojena zaradi gospodarskega kriminala in podobno) ministrstvo uvaja tri nove:

    • Podjetij ne boste več mogli ustanavljati in postati družbeniki, če vam je bila v zadnjih dveh letih s pravnomočno odločbo inšpektorata za delo najmanj dvakrat izrečena globa zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo.
    • Podjetja ne bo mogla ustanoviti oseba, ki je bila v obdobju zadnjih 12 mesecev javno objavljena na seznamu nepredlagateljev obračunov na podlagi zakona, ki ureja davčni postopek, ali je javno objavljena na seznamu neplačnikov na podlagi zakona, ki ureja davčni postopek. Enako velja za osebo, ki je neposredno ali posredno z več kot 25 odstotki udeležena v kapitalu »davčnega neplačnika«.
    • Ne bo mogoče ustanoviti več kot ene družbe v manj kot treh mesecih ali pridobiti novega deleža v družbi, mlajši od treh mesecev.

    2. Ohranjanje osnovnega kapitala v d. o. o.

    Novi zakon naj bi otežil tudi »preprodajo« lupin podjetij. Z dopolnitvijo se določa, da se v premoženje, ki je potrebno za ohranitev najnižjega zneska osnovnega kapitala (7.500 evrov) in vezanih rezerv, ne štejejo posojila družbe družbeniku, ali poslovodji, ali njegovemu družinskemu članu, ali družbi, v kateri ima družbenik ali poslovodja skupaj najmanj deset odstotkov upravljavskih pravic. Takšen pravni posel bo ničen.

    3. Kdaj družba preneha

    Poleg dosedanjih razlogov za prenehanje družbe (nedelujoče poslovodstvo, stečaj...) se uvajajo novi: družba po novem preneha, če nima poslovodstva več kot tri mesece; če nima delničarjev; če nima transakcijskega računa.

    4. Male in mikro družbe

    Novela bo prekvalificirala velikosti družb. Delež mikro družb bi po novih pragovih obsegal 86,9 odstotka. Po veljavnih pragovih, ki jih določa ZGD-1, pa je teh družb 94 odstotkov. Mikro družbam po novem ne bo treba izdelati prilog k računovodskim izkazom, kot so določene z zakonom. Namesto tega bodo nujna razkritja samo nekaterih podatkov.

    5. Novi zavezanci za revizijo

    Novela ZGD predvideva obvezno revizijo tudi za nekatere male kapitalske družbe. In sicer, ko se merijo opredmetena osnovna sredstva po revalorizirani vrednosti ali vrednotijo finančni instrumenti, za katere cena ni objavljena na delujočem trgu, vključno z izvedenimi finančnimi instrumenti, ter naložbene nepremičnine po pošteni vrednosti.

    Objavljeno: Finance, 13. 4. 2015, www.finance.si, Avtor: Jurij Šimac, Jure Ugovšek