Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Odločba o odmeri letnega dopusta

    Pisno obvestilo o odmeri letnega dopusta mora delodajalec izdati najkasneje do 31. marca, delavcu pa ga lahko pošlje po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

    Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja, kar je nedvoumno, vendar doslej ni bilo zapisano v taki obliki. Letni dopust je po novem Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) urejen bolj jasno in preprosto. Letni dopust urejajo določbe členov 159. do 164. ZDR-1.

    Sorazmerni del letnega dopusta
    Sorazmerni del letnega dopusta je spremenjen. Namesto šest mesecev nepretrganega delovnega razmerja kot pogoj za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta, po novem 1/12 letnega dopusta pripada delavcu, ki med koledarskim letom sklene ali mu preneha delovno razmerje in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta.
    Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do letnega dopusta za naslednje koledarsko leto v začetku tega leta.

    Nova pravica delodajalca
    Nova je pravica delodajalca, da lahko zahteva od delavca planiranje izrabe letnega dopusta najmanj dveh tednov za tekoče koledarsko leto.
    Obveznosti delodajalca, da ob prenehanju delovnega razmerja delavcu izda potrdilo o izrabi letnega dopusta, ni več.

    V primeru, da teh odločb sami nimate vam jih bomo pomagali pripraviti v našem servisu, prosim, da se dogovorite s svojim referentom.