Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Ste kupovali zase preko podjetja? FURS vas gleda

    V želji po tem, da bi si čim bolj znižali davčno osnovo, podjetniki in podjetja pri pripravi davčnega obračuna nemalokrat zaidejo v skušnjavo uveljavljanja stroškov, ki niso stroški podjetja, ampak zasebni nakupi. Tako boste davčnega inšpektorja težko prepričali, da je bil nakup salonarjev strošek podjetja, če imate frizerski salon. Finančna uprava je tako preverila porabo podjetij pri izbranih trgovcih, na podlagi dobljenih informacij bo pri posameznih podjetnikih in podjetjih ugotavljala, ali so uveljavljali zasebne stroške.

    Stroški, ki nastanejo pri zasebnih nakupih, ne sodijo v davčni obračun. Da bi lažje prišli do tistih podjetij in podjetnikov, ki so si s takšnimi odhodki želeli zmanjšati davčno osnovo, je finančna uprava (Furs) pri izbranih trgovcih preverjala nakupe, za katere obstaja velika verjetnost, da niso povezani z opravljanjem dejavnosti. To so denimo oblačila, obutev, zabavna elektronika in potovanja.

    Kaj je iskal Furs
    Furs je preverjal nakupe pravnih in fizičnih oseb z dejavnostjo med 1. januarjem 2013 in 31. decembrom 2014. Ugotovili so, da so zavezanci kupovali oblačila, obutev, luksuzne izdelke znanih blagovnih znamk, denimo zlatnino, ure, torbice, turistične aranžmaje in podobno. Skratka, blago in storitve, ki lahko pomenijo neupravičeno zniževanje davčne osnove, neupravičen odbitek DDV ali osnovo za obračun dohodnine, pojasnjujejo na finančni upravi.

    Furs: Samoprijavite se
    Finančna uprava svetuje vsem, ki so zasebne nakupe v minulih letih vnašali v bilance podjetja (davčni nadzor je v teh primerih mogoč za pet let nazaj), da vložijo samoprijavo. Hkrati opozarja, da v davčne obračune za leto 2014 zasebnih odhodkov ne vnašajo. Finančna uprava opozarja tudi davčne in računovodske servise, naj zagotovijo pravilno davčno obravnavo prej navedenih odhodkov pri svojih strankah.

    Visoki kazni se lahko izognete
    Kazni za neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke v davčni napovedi ali obračunu davka so od 800 do 10 tisoč evrov za samostojne podjetnike pa vse do 30 tisoč evrov za velike gospodarske družbe.
    Kazni se lahko izognete, če se samoprijavite najpozneje do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma do vročitve odločbe oziroma začetka postopka o prekršku.

    Kako poteka samoprijava
    Samoprijavite se tako, da na posebni prilogi davčnega obračuna prikažete premalo obračunane davke, skupaj z obrestmi, ki so tako edina kazen. Višino obresti lahko izračunate na portalu eDavki.

    Bodite dosledni pri računih
    Vedno ločujte zasebno od poslovnega in ne bo težav, opozarja davčna svetovalka Barbara Guzina. Če denimo kupujete sok, pa ga je nekaj dejansko namenjenega podjetju, drugi del pa uporabi v gospodinjstvu, plačajte ločena računa.

    Furs opozarja tudi davčne in računovodske servise, naj pravilno davčno obravnavajo posamezne odhodke. »Seveda je cilj, da so ti servisi čim bolj pošteni in strokovni. A v končni fazi je podjetnik tisti, ki mora vedeti, kakšen račun oddaja. Če dobi računovodja v roke račun, na katerem piše zgolj tri žarnice, ne ve, kakšen je njihov namen. Če pa podjetnik navede še 'za skladišče', bo jasno, da gre za poslovni odhodek,«.

     

    www.finance.si, 25.3.2015