Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčni inšpektorji laže do skritih zaslužkov v tujini

    Finančna uprava (Furs) ima na voljo precej več informacij za boj proti utaji davkov oziroma proti skrivanju premoženja slovenskih zavezancev v tujini.

    Od letos namreč slovenski davkarji, ki so skupaj s cariniki združeni v Furs, določene informacije, ki so pomembne za pobiranje davkov, samodejno pridobivajo od davkarij drugih držav članic EU. S tem sicer vaša obveznost, da svoje premoženje in dohodke tudi iz tujine sporočate Fursu, ne odpade.

    Obvezna avtomatična izmenjava informacij o nekaterih dohodkih bo potekala med državami članicami EU. Letos si bodo tako izmenjale podatke za leto 2014. Rok za izmenjavo informacij je 30. junij tekočega leta. Torej bo podatke za lani Furs od tuje države dobil do konca letošnjega junija.

    Katere podatke si bodo države izmenjevale

    Države EU si bodo med seboj samodejno izmenjevale podatke o:

    -dohodkih iz zaposlitve;

    -produktih življenjskih zavarovanj, ki niso zajeti v drugih pravnih instrumentih EU o izmenjavi podatkov ali v drugih podobnih ukrepih (denimo donosi iz polic iz življenjskih zavarovanj, ali podatki o prenesenih policah na drugo osebo, ali dohodki, ki so bili izplačani iz tega naslova);

    -lastništvu nepremičnin in iz njih izhajajočem dohodku (denimo najemnina).

    -Furs bo podatke, ki jih bo prejel, uporabil v postopkih nadzora, torej bodo preverjali, ali je posamezen zavezanec te prihodke že prijavil.

    Kakšne so koristi avtomatične izmenjave

    Slovenija ima z Avstrijo že sklenjen dvostranski sporazum o izmenjavi podatkov za davčne namene. A ta omogoča naši finančni upravi, da avstrijsko davkarijo za podatke o računih slovenskih rezidentov zaprosi le, če obstaja sum o davčni utaji. Torej mora svojo prošnjo utemeljiti s konkretnim sumom, ki pri avtomatični izmenjavi podatkov ni potreben. Fursu zdaj tako ne bo treba posebej prositi za podatke, ampak jih bodo dobili avtomatično.

    Od letos tudi podatki iz ZDA

    Letos bo Furs avtomatično začel pridobivati podatke tudi o finančnih računih davčnih zavezancev iz ZDA. Tako bo ameriška uprava za notranje prihodke (IRS) slovenski finančni upravi posredovala podatke o premoženju slovenskih zavezancev v ZDA. Letos si bosta tako IRS in Furs izmenjala informacije, ki se nanašajo na leto 2014. Rok za izmenjavo podatkov z ZDA pa je 30. september.

    Slovenija tako lahko od IRS pridobiva podobne podatke o premoženju slovenskih davčnih zavezancev v ZDA. Informacije, ki si jih bosta državi izmenjavali, so podatki o računih, bruto zneski obresti, vplačanih na depozitni račun, bruto znesek dividend z virom v ZDA, vplačanih ali pripisanih na račun, in bruto znesek drugih dohodkov z virom v ZDA, vplačanih ali pripisanih na račun.

    Z letom 2017 začne veljati še en sporazum

    To pa nista edina sporazuma o avtomatični izmenjavi podatkov, h katerima je pristopila Slovenija. Na pobudo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je nastal tudi sporazum o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih. Ena izmed 52 držav podpisnic je tudi Slovenija. S podpisom sporazuma so se države zavezale, da si bodo samodejno izmenjevale informacije o finančnih računih tujcev. Kako bo to potekalo, še ni določeno. Izmenjava informacij naj bi se začela leta 2017, izjeme so Avstrija, Švica, Albanija in Aruba, ki bodo izmenjavo lahko začele leta 2018.

    Z evropsko direktivo ugotovili skoraj 400 tisoč evrov dodatnih obresti

    Sicer pa že od leta 2009 tudi v Sloveniji velja evropska direktiva o izmenjavi podatkov o dohodkih od prihrankov med pristojnimi organi držav članic EU. Tako imenovana obrestna direktiva ureja področje obdavčitve prihrankov, njen namen pa je zagotoviti, da se rezident države članice, ki pridobiva dohodek od prihrankov v obliki obresti iz drugih držav članic, obdavči v državi članici, katere davčni rezident je. Furs je z nadzori, opravljenimi na podlagi izmenjanih informacij, od leta 2009 do 2013 ugotovil nekaj manj kot 400 tisoč evrov dodatnih obveznosti.

    Vir: Teja Grapulin , Špela Mikuš - 24.02.2015  22:30  /  Finance 39/2015