Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Izgorelost je izredno resna in zahrbtna bolezen

    Sodobni tempo, hiter način življenja, stres v poslu in nenehni pritiski so vzroki za izgorelost, ki je zelo nevarna. Sama po sebi ni smrtna, vendar pa se iz nje in zaradi nje razvijejo mnoge druge bolezni in okvare.

    Deli se na tri stopnje:
    Za prvo stopnjo je značilna povišana raven stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in kortizola, potenje, tresenje, razbijanje srca, tiščanje na vodo, telesni nemir, grizenje nohtov, škripanje z zobmi, pretirana potreba po neprestanem govorjenju.
    Prva faza je faza aktivacije, stalne napetosti in jeze brez ventila. Manjka nam počitek in psihična regeneracija. Največja past prve stopnje je, da še ne čutimo izgorelosti.

    Največja napaka, ki pa jo delamo je, da si za počitek pogledamo akcijski film ali grozljivko, cele noči presedimo pred računalnikom ali pa gremo na potovanje z natrpanim urnikom, obiščemo vse zabave; še na kosilo, tenis ali joging pa gremo s poslovnim partnerjem. Ne znamo se ustaviti in dobesedno obsedeni smo s hitrim načinom življenja.

    Druga stopnja je stopnja, ko nas telo zelo nazorno opozarja, da je nekaj z nami že zelo narobe. Počasi se nas že loteva izčrpanost.
    Največja napaka je, da pričnemo vzdrževati normalno stanje s pomirjevali, tabletami za znižanje visokega pritiska in sladkorja v krvi, viagro ipd. Namesto, da bi poiskali prave vzroke in spremenili svoj življenjski stil. Zato naravnost drvimo proti tretji stopnji, ki ji rečemo tudi - faza izčrpanosti.

    Za tretjo stopnjo je značilno, da se izčrpa delovanje žlez, ki morajo vzdrževati stalno povišano raven stresnih hormonov. Zato se okrepita telesni in duševni občutek popolne izčrpanosti. Imunost nam ekstremno pade. Zato smo veliko bolj dovzetni za okužbe. Pojavijo se težave s srcem, želodcem, črevesjem, prebavnimi motnjami; narašča pa depresija, agresivnost in zaradi nemoči zapadanje v totalno resignacijo, ki pa velikokrat vodi v samomorilnost. Temu rečemo popolna izgorelost.

    Ljudje, ki se ujamejo v kremplje te zahrbtne bolezni, niso samo poslovneži, ampak tudi vsi ostali: Gospodinja, ki cel dan čisti, pospravlja, kuha, pere, lika in nikoli ne dobi priznanja za svoje delo, velikokrat pa kritiko, nespoštovanje in omalovaževanje ostalih članov družine. Počutijo se manj vredne in nekoristne; vsak dan se jim zdi enako monoton.
    Študent, ki ni bil sprejet na željeno fakulteto in se zdaj dobesedno muči s temami, ki mu niso blizu, med tem, ko na drugi strani noče razočarati svojih požrtvovalnih staršev, ki verjamejo vanj in ga z velikimi pričakovanji podpirajo, da jim bo že čez nekaj let v pomoč.

    Znanstvenica z zelo dobro plačo in svojim stanovanjem, ki pa nima sreče v ljubezni in se zaradi tega, da bo pozabila na zadnji dve travmatični izkušnji, zakoplje v svoje raziskovalno delo in zanemari vse ostalo, s čemer se je ukvarjala prej, ko je bila v zvezi. Ker postane vedno bolj asocialna, začne prihajati do konfliktov tudi v službi in iz dneva v dan ji življenje postaja samo ena sama velika muka.
    Prav vsi, poslovnež, gospodinja, študent in znanstvenica imajo, v kolikor se ne bodo našli in se oprijeli rešilne bilke, velike možnosti, da pričnejo izgorevati in nazadnje tudi popolnoma izgorijo.

    Rešitev pomeni zavedanje, da usoda ni le stvar naključja, temveč stvar posameznikove izbire.

    Avtor Stane Hering — 15.02.2015