Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Denarno nadomestilo za brezposlenost

    Denarno nadomestilo za brezposelnost je oblika socialnega zavarovanja za primer izgube plače oziroma dohodka iz (samo)zaposlitve, ki je namenjeno temu, da posameznik po prenehanju opravljanja dela neko časovno obdobje prejema denarni znesek, ki mu omogoča preživetje do ponovnega vstopa na trg dela.

    Pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost ima posameznik, ki ni postal brezposeln po svoji volji ali krivdi. Torej ni dal odpovedi oziroma zaprl podjetje zaradi lastne odločitve. 

    Posamezniku pravica do denarnega nadomestila pripada šele po določenem času plačevanja prispevkov za socialno varnost (tj. po določenem obdobju (samo)zaposlitve). Do denarnega nadomestila je upravičen tisti:

    • ki je bil pred nastankom brezposelnosti (samo)zaposlen vsaj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih (velja za posameznike, starejše od 30 let);
    • ki je bil pred nastankom brezposelnosti (samo)zaposlen vsaj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih (velja za posameznike, mlajše od 30 let);
    • ki ima poravnane obveznosti iz naslova prispevkov za socialno varnost (ne velja za tiste, ki so bili v delovnem razmerju, pa delodajalec za njih ni plačeval prispevkov);
    • ki se v primernem roku prijavi v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu za zaposlovanje;
    • kateremu (samo)zaposlitev ni prenehala po njegovi krivdi ali volji.

    Koliko časa bo posameznik prejemal denarno nadomestilo je odvisno od tega, koliko časa je bil (samo)zaposlen. Nadomestilo bo posameznik prejemal:

    • 2 meseca, če je mlajši od 30 let in je bil pred nastankom brezposelnosti (samo)zaposlen najmanj šest mesecev v zadnjih 24 mesecih,
    • 3 mesece; (samo)zaposlitev traja od devet mesecev do 5 let,
    • 6 mesecev; (samo)zaposlitev traja od 5 do 15 let,
    • 9 mesecev; (samo)zaposlitev traja 15 do 25 let ,
    • 12 mesecev; (samo)zaposlitev traja nad 25 let,
    • 19 mesecev, če je starejši od 50 let in je bil pred nastankom brezposelnosti (samo)zaposlen več kot 25 let,
    • 25 mesecev, če je starejši od 55 let in je bil pred nastankom brezposelnosti (samo)zaposlen več kot 25 let.

    Višina denarnega nadomestila pa je odvisna od povprečne mesečne plače, ki jo je zavarovanec prejemal 8 oz. 5 mesecev pred nastankom brezposelnosti. Prve tri mesece tako brezposelni prejema 80%, v naslednjih devetih mesecih 60% ter po izteku enega leta 50% povprečne mesečne plače, kot je opisana zgoraj.

    Izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 350 evrov in ne višje od 892,50 evrov bruto.

    Pravica do denarnega nadomestila pripade naslednji dan po nastanku brezposelnosti in jo je potrebno uveljavljati najkasneje v 30 dneh po izgubi (samo)zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje. To brezposelni stori tako, da odda zahtevek za priznanje pravice do denarnega nadomestila, kateremu - v primeru prenehanja delovnega razmerja - priloži tudi pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o povprečno prejeti plači. Slednje je možno urediti tudi po elektronski poti.

    Za čas prejemanja denarnega nadomestila Zavod za zaposlovanje brezposelnega prijavi tudi v obvezno zdravstveno zavarovanje.

    Vir: ZRSZ in ZUTD, Avtor Nejc Setnikar — 21.01.2015, MladiPodjetnik.si