Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Študenti od februarja 2015 dražji za četrtino

    Če v podjetju zaposlujete študente, se od februarja leta 2015 pripravite na okoli četrtino višje stroške. Uvajajo se namreč pokojninski in zdravstveni prispevki, pa tudi minimalna urna postavka.
    Po novem, torej od februarja prihodnje leto, bodo podjetja morala za študente plačati prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) v višini 8,85 odstotka, hkrati pa tudi zdravstvene prispevke v višini 6,36 odstotka. Namesto pavšalnega prispevka za zdravstvo se uvaja prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni v višini 0,53 odstotka. Po novem bodo morali prispevke plačevati tudi študenti, in sicer za PIZ 15,5 odstotka.

    Torej, če boste želeli ohraniti enako izplačilo študentu kot do zdaj - denimo 400 evrov -, se bodo vaši stroški za študentsko delo zvišali za 25 odstotkov. Če vas izplačilo študenta v višini 400 evrov danes še stane 504,5 evra, vas bo od februarja 633 evrov.

    Minimalna urna postavka nad zdajšnjo povprečno
    Poleg prispevkov pa so poslanci potrdili tudi uvedbo minimalne urne postavke, ki bo znašala 4,5 evra bruto. Ta bo tako višja od zdaj povprečne, ki je po podatkih obrtno-­podjetniške zbornice 4,3 evra bruto.

    Sprememba zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), v kateri je urejeno študentsko delo, pa prinaša sicer znižanje koncesijskih dajatev s 23 na 16 odstotkov, kar pa se podjetjem zaradi uvedbe prispevkov ne bo veliko poznalo. Vlada sicer obljublja, da bi lahko leta 2016 koncesijsko dajatev še znižali, na 9,6 odstotka, če se obseg študentskega dela ne bo zmanjšal.

    Olajšava pri zaposlovanju mladih podaljšana

    Poslanci pa so potrdili tudi podaljšanje spodbude za zaposlovanje mladih do 30. leta, ki so vsaj tri mesece prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Podjetja bodo lahko tako še celo prihodnje leto uveljavljala dveletno oprostitev plačila prispevkov delodajalca, če bodo za nedoločen čas zaposlila mladega brezposelnega. Oprostitev plačila prispevkov sicer velja že od začetka lanskega novembra, ministrstvo za delo pa iz tega naslova računa na skupaj pet tisoč novih zaposlitev.

    Objavljeno: Finance, 17. 12. 2014, http://www.finance.si/, Avtor: Špela Mikuš