Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kako si še lahko znižate davčno osnovo

    Predstavljamo kopico nasvetov, kako si lahko poslovni subjekti še letos znižajo davčno osnovo in poskrbijo, da ne bodo za tekoče poslovno leto plačali višjega davka od dohodka pravnih oseb, kot je potrebno.


    •    Osnovna sredstva, katerih vrednost je nižja od 500 evrov, ne glede na to, ali se amortizirajo ali ne, se lahko takoj dajo v stroške. Tako se zniža davčna osnova.
    •    Prouči naj se, ali vsi v tekočem letu izdani računi pomenijo dejanske prihodke. Nekateri proračunski porabniki v nekaterih primerih zahtevajo račun, čeprav storitev še ni opravljena oziroma blago še ni dobavljeno. V tem primeru je pravilno, da se prihodki prek časovnih razmejitev prestavijo v prihodnje leto.
    •    Podobno je pri stroških za storitve, ki so že bile opravljene, računi za z njimi povezane stroške pa bodo prejeti šele v prihodnjem letu. Po načelu nastanka poslovnega dogodka (matching principle) je treba v tistem letu, ko nastanejo prihodki, beležiti tudi stroške. Znova se uporabijo časovne razmejitve; v tem primeru se stroški prestavijo v tekoče leto.
    •    Če podjetje namerava v bližnji prihodnosti nakupiti novo opremo, je to dobro storiti zdaj, če ima visoko davčno osnovo in si jo po zaslugi 40-odstotne olajšave za naložbe zniža. Med olajšavo sicer ne sodi pohištvena in pisarniška oprema, lahko pa se uveljavlja za opremo v industriji, računalnike, tudi tablične računalnike, programsko opremo in podobno.
    •    Davčno priznani odhodki, ki znižujejo davčno osnovo, so tudi odhodki prevrednotenja nepremičnin, če je njihova knjigovodska vrednost previsoka. A naj se zavedajo, da je treba nižjo vrednost nekako izkazati, denimo s cenitvijo. Podjetje lahko izkoristi tudi olajšavo za raziskave in razvoj (z investicijskimi olajšavami se sicer izključujejo); ta znaša sto odstotkov stroškov dela oziroma materiala, ki je bil porabljen v te namene. Takšno olajšavo pogosto uporabijo IT¬-podjetja, po opažanjih davčnih svetovalcev pa tudi denimo velike zavarovalnice, ki razvijejo nov zavarovalniški produkt, in mali espeji. Pri tej olajšavi se zahtevata končni popis stroškov po razvojnih projektih in prvotni načrt - zadnjega sicer ni treba oddajati nobenemu organu.
    •    Podjetje si lahko zniža davčno osnovo tudi s cenitvami nepremičnin, če so te vrednotene visoko nad trenutno tržno ceno. A naj se zaveda, da takšne cenitve stanejo. Takšnih cenitev pa ni nujno opraviti do konca leta, lahko se izračunajo na zadnji dan tega leta, končajo pa pred koncem marca, ko je treba pristojnim organom poslati zaključne računovodske in davčne izkaze.
    Podjetja, ki so v poslovnem letu poslovala z negativno davčno osnovo (izgubo), naj v obračunu davka od dohodkov izpolnijo kategorijo za davčne olajšave. Kot ugotavljajo davčni strokovnjaki, številna podjetja na to pozabijo, saj jim v tekočem letu nič ne koristi. Lahko pa jim v prihodnjih letih, saj se olajšave prenašajo v prihodnja obdobja.

    Jure Ugovšek www.Finance.si 238/2014