Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Finančno ministrstvo z novelo podrobneje ureja področje ročno izdanih računov

    Ministrstvo za finance je pripravilo predlog novele zakona o davčnem postopku, ki med drugim določa izdajo ročno izpisanih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov, kar je eden od ukrepov v boju proti sivi ekonomiji. Z njim naj bi povečali preglednost poslovanja z gotovino in zmanjšali možnosti neplačevanja davkov.

    Transparentnost in sledljivost podatkov je že zagotovljena v primerih, ko zavezanci izdajajo račune z uporabo računalniških programov in elektronskih naprav, s predlogom novele zakona pa bo ta cilj mogoče doseči tudi v primerih, ko zavezanci izdajo račune brez uporabe računalniškega programa oz. elektronske naprave.

    V teh primerih bo lahko davčni zavezanec izdal račun za opravljeno dobavo blaga oz. storitev z uporabo vezane knjige računov. Ta se lahko uporablja, če jo potrdi davčni organ, ki bo vodil evidenco izdanih in evidenco potrjenih vezanih knjig računov.

    V skladu s predlogom bo tudi za fizične osebe veljala obveznost nakazovanja plačil in prejemkov na prejemnikove transakcijske račune. Zagotavljanje preglednosti in sledljivosti denarnih transakcij je eden izmed ukrepov proti davčnim utajam. Siva ekonomija je namreč povezana z neevidentiranim gotovinskim poslovanjem, ker davčnim zavezancem omogoča, da izkazujejo manjši obseg poslovanja od dejanskega.

    STA, 8. 11. 2014, http://www.sta.si/