Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kdaj uporabiti dopolnilno delo

    Z novim letom bodo veljala tudi nova pravila za osebno dopolnilno delo. Uvaja se namreč sistem vrednotnic za opravljanje določenega dela. A seznama del, ki se bodo po novem štela za osebno dopolnilno delo, ministrstvo za delo še ni pripravilo.

    Po zakonu o preprečevanju dela na črno, kjer je urejeno osebno dopolnilno delo, ima minister sicer do konca leta čas za pripravo pravilnika. Vendar pa se že zdaj marsikdo sprašuje, ali naj počaka na novo ureditev ali naj še letos priglasi osebno dopolnilno delo po starem sistemu. Prav tako ni jasno, kako bo izveden prehod zdajšnjih izvajalcev te vrste dela na novi sistem. Na ministrstvu pravijo le, da je akt trenutno v fazi delovnega gradiva, ne pa tudi, kdaj bo objavljen.

    Pot za prodajo izdelkov
    Posameznik lahko osebno dopolnilno delo opravlja kot pomoč v gospodinjstvu in podobna ali druga manjša dela. Pogoj je, da delo opravlja za fizične osebe - torej ne za podjetja ali espeje. Če denimo sami izdelujete in prodajate izdelke domače ali umetnostne obrti in druge izdelke, ki se izdelujejo na domu večinoma ročno ali po tradicionalnih postopkih, lahko to opravljate kot dopolnilno delo. To velja tudi za prodajo gozdnih sadežev in zelišč.

    Obvezna vrednotnica
    Da lahko opravljate osebno dopolnilno delo, boste morali delo še pred začetkom priglasiti pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES), ali prek portala, ali osebno na upravni enoti, ki bo opravila priglasitev.
    Za opravljanje dela bo treba kupiti vrednotnico (stala bo devet evrov), ki velja mesec dni. Naprodaj bodo prek portala e-uprave ali na upravni enoti. Če dela opravljate za druge, morajo ti za vas kupiti vrednotnico, če pa denimo prodajate lastne izdelke, morate kupiti vrednotnico sami zase.

    Letni zaslužek do treh mesečnih neto plač

    A prihodki prek te oblike dela so omejeni, in sicer na tri povprečne mesečne neto plače na leto, kar znaša približno tri tisoč evrov. O prihodkih iz tega naslova morate na pol leta poročati finančni upravi (Furs). Kakšen bo obrazec, ne vedo niti na Fursu, saj čakajo na pravilnik ministrstva za delo. Prav tako ni znano, kako bo videti račun za prodano blago in opravljene storitve osebnega dopolnilnega dela.
    Bo pa treba za dohodke predložiti Fursu tudi napoved za odmero akontacije dohodnine (25 odstotkov), in sicer do 10. dne v mesecu za pretekli mesec.

    Obdavčitev enaka kot zdaj
    Pri obdavčitvi naj ne bi bilo sprememb, pravijo na Fursu. Torej se dohodki iz tega naslova štejejo za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja in se obdavčijo z upoštevanjem 10-odstotnih normiranih stroškov. Lahko pa tudi uveljavljate dejanske stroške prevoza in prenočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev na podlagi dokazil.


    Lana Dakić 21.10.2014, Finance 204/2014