Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Prispevki za s.p. v času porodniškega dopusta

    Samostojni podjetnicam med porodniškim dopustom ni potrebno plačevati prispevkov, saj jim te plača država iz proračuna. Samostojnim podjetnicam pa po rojstvu otroka pripada pravica do starševskega nadomestila.

    Samostojnim podjetnicam, ki so bile v zadnjih treh letih pred nastopom porodniškega dopusta vsaj 12 mesecev zavarovane, po rojstvu otroka pripada pravica do starševskega nadomestila. Vlogo za izrabo pravice do starševskega nadomestila je potrebno oddati na Centru za socialno delo, na področju katerega imajo stalno prebivališče. Vloga se lahko odda 60 dni pred predvidenim dnevom poroda (ki ga določi ginekolog) oziroma najkasneje do dneva pred nastopom porodniške.

    Osnova za izračun starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za porodniški dopust.

    Izplačilo starševskega nadomestila ne sme biti nižje od 55 % minimalne plače (tj. 434 evrov).

    Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih namreč določa, da pravica do nadomestila preneha, če Inšpekcija nadzora delovnih razmerij v okviru Inšpektorata Republike Slovenije za delo ugotovi, da oseba v času izrabe dopusta dela po pogodbi o zaposlitvi ali opravlja samostojno dejavnost. V tem primeru je potrebno vrniti celoten znesek starševskega nadomestila z obrestmi vred.

    Vendar pa to ne pomeni, da mora s.p. zapreti podjetje, le sama ne sme delati v njem. V primeru, da ima že koga zaposlenega, glede nadaljnjega poslovanja ni problemov. V nasprotnem primeru lahko imenuje prokurista, ali pa sklene z njim podjemno pogodbo, lahko za čas porodniške koga zaposli ali pa vzame na delo študenta.

    Po mnenju CSD Šiška glede popoldanskega s.p. v času porodniške: "V času porodniške upravičenec ne sme delati. Delati ne sme v času, ko varuje otroka (cca od 8-16ure). V svojem prostem času lahko dela honorarno." V primeru opravljanja popoldanskega s.p. med porodniškim dopustom je potrebno še naprej plačevati pavšalne prispevke.

    Po razlagi Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa oseba v času koriščenja starševskega dopusta in prejemanja starševskega nadomestila lahko opravlja delo po avtorski ali kaki drugi civilni pogodbi po Obligacijskem zakoniku.

    Vir: MladiPodjetnik.si; Avtor Nejc Setnikar — 25.07.2014