Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Kaj je potrebno za delo v Nemčiji ?

    Pri poslovanju gradbenih in montažnih podjetij v Nemčiji smo opazili, da veliko slovenskih podjetij pred odhodom na delo ne uredi potrebne dokumentacije. Navajamo osnovne stvari, na katere mora biti podjetje pozorno ob začetku dela v Nemčiji. 

    Potrdilo o oprostitvi plačila gradbenega davka
    Ker je prejemnik storitev nemška pravna oseba, storitev pa spada pod storitve, ki so pri poslovanju s tujimi pravnimi osebami obdavčene z gradbenim davkom, slovensko podjetje potrebuje potrdilo za oprostitev plačila tega davka. S tem potrdilom nemškemu naročniku storitev odpade obveznost plačila 15% gradbenega davka, ki je drugače obvezna pri poslovanju tujih pravnih oseb v Nemčiji (48. člen EStG).
    Omenjeno potrdilo se izdaja na podlagi pogodbe, kar pomeni da tudi časovni okvir potrdila navadno sovpada s pogodbo, ki jo imate sklenjeno z nemškim naročnikom storitev.

    Registracija za namene DDV:
    V primeru, da slovensko podjetje kot izvajalec storitev za pravno osebo v Nemčiji zaposluje nadaljnje podizvajalce je potrebna registracija podjetja za namene DDV. V poslu podjetja nastane veriga treh podjetij – nemško podjetje, slovensko podjetje in njegovi podizvajalci. Podizvajalci bodo podjetju po opravljeni storitvi tako izstavili račun s svojo slovensko davčno številko na njegovo nemško davčno številko (Reverse charge), podjetje pa bo nato nemškemu s svojo slovensko davčno številko izstavilo nemškemu podjetju na njegovo nemško davčno številko (reverse charge).

    Prijava delavcev na Centralnem finančnem uradu in Soka-Bau

    Vsi delavci, ki delajo v Nemčiji morajo biti od prvega dne dela prijavljeni. Ob prijavi je potrebno sočasno voditi korespondenco s skladom Soka-Bau, kateremu je nato potrebno mesečno oddajati mesečne obračune plač in v sklad plačevati denar za dopust delavcev.
    Za državljane tretjih držav je na potrebno pridobiti vizume. Vizum ni potreben le v primerih, ko bodo delavci delali manj kot tri mesece v obdobju 12 mesecev.

    Obrtno dovoljenje
    V reguliranih panogah je potrebno urediti dokumentacijo pri nemški obrtni zbornici (Handwerkskammer).
    Pri dogovarjanju o bodočem poslu se je pomembno zavedati, da lahko pridobivanje dokumentacije traja dlje časa, poleg tega pa se je potrebno zavedati tudi začetnih stroškov in davkov, ki jih bo potrebno plačevati v Nemčiji.