Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Najpodjetniška ideja: Slovenski leseni dildo čez teden dni na Kickstarterju

    Mariborčanka Iris Trstenjak prodira s spolnimi pripomočki znamke Happy Lulu
    Izvirne ljubezenske igrače bodo stale med 70 in 90 dolarji, napoveduje slovenska oblikovalka, najprej pa mora z množičnim financiranjem zbrati zagonski kapital. Morebitnega vlagatelja ali solastnika se ne brani.

    Lesu je treba dodati vrednost, ne pa izvažati hlodovino, je pogosto slišati v razpravah o inovacijskem preboju slovenskega gospodarstva. Šestindvajsetletna Iris Trstenjak in njen fant sta zamisel vzela resno. Doslej sta izdelala že sto posamičnih izdelkov za popestritev ljubezenskega življenja, prav zdaj pa korakata na mednarodno poslovno prizorišče.

    Ob diplomi se porodijo ideje za dildo, bič in japonske kroglice

    »To je moj projekt in projekt mojega fanta, ki največ dela v najini delavnici v Mariboru. Izdelke proizvajava že več kot dve leti, osnovna ideja pa se mi je porodila v okviru diplomske naloge, ki jo pripravljam na mariborski lesarski šoli,« pravi Trstenjakova, mariborska oblikovalka, ki se te dni v Ljubljani predstavlja na Mesecu oblikovanja. Ker so lahko tudi druge posteljne igračke iz lesa, ne samo iz plastike, se pri ustvarjanju ne omejuje le na dilde. »Izdelali smo tudi nekaj lesenih bičev, povpraševanje po njih na trgu pa strmo raste,« pojasnjuje Trstenjakova, ki v prihodnosti snuje še japonske kroglice in obročke - vse iz lesa. Vibratorjev ne nameravata izdelovati, pravi. V njunih izdelkih ne bo elektronike.

    Za zagon potrebujeta 10 tisoč evrov

    Po denar za začetek množične proizvodnje se bo Trstenjakova odpravila v svet. »V tednu dni bomo začeli zbirati denar na platformah za množično financiranje Kick­starter in Indiegogo (manj znan portal za množično financiranje, op. a.). Za zagon bi rada zbrala 10 tisoč evrov,« razlaga podjetnica, ki bo dilde in druge spolne pripomočke prodajala pod znamko Happy Lulu. Dildi, narejeni iz slovenskega lesa (javor, hrast, brest, češnja in drugo sadno drevje), bodo stali približno 70 dolarjev. Za tiste iz eksotičnega lesa (afriške vrste, kot so wenge, zebrano, mutenye) pa bo treba odšteti 90 dolarjev, napoveduje Trstenjakova.

    Uspeh, ki ga pričakuje od množičnega financiranja, je ne bo premamil, da bi podjetje odprla v kakšni tuji, poslovno ugodnejši državi. »Ko bo stekla množična proizvodnja, bo imelo podjetje gotovo sedež v Sloveniji, za proizvodnjo bova potrebovala tudi nekaj delavcev,« pravi Iris Trstenjak. Koliko delovnih mest bi lahko Sloveniji prinesli inovativni dildi, ta hip še ne more oceniti. In če se med zbiranjem zagonskega kapitala pojavi kakšen angelski vlagatelj ali se morda množično financiranje ne bi uspešno končalo? »Sva se pa pripravljena pogovarjati z morebitnimi vlagatelji, ki lahko postanejo solastniki,« razmišlja oblikovalka.

    Prve stranke zadovoljne

    Sto primerkov je že na trgu, prve stranke pa so z njimi zadovolj(e)ne. Trstenjakova pravi, da so njihovi odzivi »dobri«. V prihodnjih mesecih sledi intenzivno predstavljanje igračk v živo in prek spleta: »Zanimanje so že pokazale slovenske spletne strani, ki predstavljajo podobne izdelke oziroma izdelke iz lesa. Na predstavitve nas vabijo tudi razni lokali po Ljubljani.«

    In kakšne načrte imata Iris in njen fant z izdelki znamke Happy Lulu? »Prodajali jih bomo prek lastnega podjetja in na spletnih straneh sex shopov, pozneje tudi v verigah takšnih trgovin.« A mlada oblikovalka se zaveda, da njeni izdelki niso navadne posteljne igračke: »Gre za premium pripomočke, tako da bomo še videli, kakšno sodelovanje bo najprimernejše.«

    08.10.2013  00:01   /   Finance 194/2013