Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Oprostitev plačila prispevkov za nove samozaposlene po 1. 7. 2013

    Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je začel veljati decembra lani, od 1. julija letos uvaja tudi možnost delne oprostitve plačila prispevkov za nove samozaposlene. Oprostitev plačila prispevkov bo združljiva s subvencijo za samozaposlitev.

     

    Delna oprostitev plačila prispevkov po prvem vpisu v register

    Na podlagi novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2, 145. člen, 14. odstavek) so lahko samozaposlene osebe delno oproščene plačila prispevkov za obvezno socialno zavarovanje:

    • v prvem letu poslovanja v višini 50 % in
    • v naslednjem letu poslovanja v višini 30 % prispevkov, obračunanih od zavarovalne osnove.

    Delna oprostitev plačila prispevkov velja za samozaposlene osebe (zavarovance iz 15. člena ZPIZ-2) po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register ali evidenco. 

    Navedeno zakonsko določilo se uporablja od 1. julija letos (ZPIZ-2, 430. člen, 2. odstavek).

    To pomeni, da se bo delna oprostitev plačila prispevkov lahko priznala samozaposlenim, ki bodo prvi vpis v register opravili po 1. juliju 2013. Oprostitev plačila jim bo lahko priznana za obdobje dveh let od prvega vpisa v register.

    Pogoj prvega vpisa izpolnjujejo samozaposleni, ki pred tem še nikoli niso opravljali samostojne dejavnosti na podlagi vpisa v katerega od predpisanih registrov.

     

     

    Združljivost s subvencijo za samozaposlitev

    Delna oprostitev plačila prispevkov bo združljiva s subvencijo za samozaposlitev. 

    Eden od pogojev za pridobitev subvencije so tudi uspešno zaključene priprave na samozaposlitev, ki vsebujejo presojo poslovne ideje in delavnico za samozaposlitev. Kandidati za pridobitev subvencije morajo registrirati poslovni subjekt in se v njem samozaposliti v 60-ih dneh po končani delavnici.

    Kandidati za pridobitev subvencije, ki bodo imeli 60-dnevni rok za samozaposlitev postavljen po 1. juliju letos in bodo po tem datumu tudi registrirali poslovni subjekt, bodo torej upravičeni do obeh pomoči države: delne oprostitve plačila prispevkov in subvencije za samozaposlitev.

    Kandidati, ki so že napoteni na delavnico za samozaposlitev, se morajo delavnice udeležiti v predpisanem terminu, saj se bo drugače štelo, da ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti, opravljena delavnica pa je eden od pogojev za pridobitev subvencije za samozaposlitev.

    Tudi za kandidate, ki imajo 60-dnevni rok za samozaposlitev postavljen pred 1. julijem letos, velja, da morajo do takrat registrirati poslovni subjekt in se v njem samozaposliti, drugače izgubijo možnost za pridobitev subvencije za samozaposlitev.