Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Davčnim dolžnikom se izteka čas

    Tistim, ki dolgujejo več kot 5000 evrov in je njihov dolg starejši od 90 dni, grozi javna objava. Zavezanci z neporavnanimi obveznostmi do davčne in carinske uprave imajo le še danes čas za njihovo poravnavo. Če tega ne bodo storili, jim grozi javna objava. V skladu z zakonom o davčnem postopku se bo namreč sredi aprila začel javno objavljati seznam davčnih neplačnikov.

    Prvič bodo objavljeni 15. aprila
    Novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ sprejel novembra lani, je uvedla javno objavo seznama večjih davčnih dolžnikov, to je z več kot 5000 evri dolga, starejšega od 90 dni. Na seznam bodo uvrščeni tudi tisti zavezanci, ki zamujajo s predložitvijo obračunov davčnega odtegljaja. Davčna uprava RS in Carinska uprava RS bosta tak seznam prvič javno objavili 15. aprila na svojih spletnih straneh. Zatem se bo posodobljen seznam objavljal redno mesečno, najkasneje do 10. v mesecu.

    Vlada je takšne spremembe zakona predlagala z namenom zmanjšanja problema neplačevanja javnih dajatev oz. v želji spodbujanja prostovoljnega plačevanja teh in prispevanja k zmanjšanju sive ekonomije. Podatki za pravne osebe z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi bodo vsebovali firmo ali ime, sedež in poslovni naslov, davčno številko ter osebno ime in datum rojstva dejanskega lastnika te pravne osebe. Za dejanskega lastnika se šteje fizična oseba, ki je posredno ali neposredno imetnik deležev ali delnic, ki predstavljajo več kot 25 odstotkov v osnovnem kapitalu te pravne osebe.

    Možen je tudi odpis dolga
    Za fizično osebo in za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, pa bodo javno objavljeni osebno ime oz. firma in datum rojstva. Na posebno zahtevo se lahko objavi tudi občina stalnega oz. začasnega prebivališča oz. država bivanja, če ne biva v Sloveniji. Seznam nepredlagateljev obračunov davčnega odtegljaja pa bo vseboval podatke o firmi ali imenu davčnega zavezanca, sedež in poslovni naslov ter davčno številko zavezanca.
    Ob tem na davčni upravi pojasnjujejo, da tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oz. objektivnih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike.

     

    Objavljeno: 25.03.2013 07:33 Avtor: STA, P. J.