Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Predlogi sprememb obveznega zavarovanja podjetnikov

    Predlog novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2 ), prinaša spremembe tudi pri obveznem zavarovanju podjetnikov. Zakon je v obravnavi v državnem zboru. Pričel naj bi veljati z novim letom.

    Kaj prinaša predlog zakona?
    Samostojni podjetniki, ki imajo hkrati še status rednih študentov, bodo morali po novem plačevati polne prispevke (sedaj plačujejo pavšalni prispevek za pokojninsko zavarovanje in obvezne prispevke za zdravstveno zavarovanje).

    Za samostojne podjetnike-upokojence, ki dejavnost ob določenih pogojih lahko opravljajo tudi še po upokojitvi, naj bi obveljalo, da bodo prejemali pokojnino v višini 50%, preostalih 50% pa naj bi plačevali kot prispevke. Novi zakonodaji se bodo morali prilagoditi v enem letu od uveljavitve zakona.

    Obvezno se bodo morali zavarovati družbeniki osebnih in kapitalskih družb ter ustanovitelji zadrug in zavodov, ki so v svojih družbah hkrati tudi poslovodne osebe. Zakon družbenikom osebnih in kapitalskih družb in ustanoviteljem zadrug, ki so poslovodne osebe in katerih delež kapitala oziroma delež glasovalnih pravic v podjetjih znaša najmanj 25% , ne bo več dovoljeval, da so prednostno zavarovani na podlagi delovnega razmerja (zavarovalna podlaga 001), temveč se bodo morali zavarovati kot družbeniki poslovodje (zavarovalna podlaga 040). Predlog zakona vsebuje tudi enoletno prehodno obdobje, v katerem bodo morali podjetniki uskladiti svoj status.

    Za ustanovitelje zavodov bo zavarovanje obvezno le v primeru, kadar bo zavod opravljal pridobitno dejavnost.

    Objavljeno: Data d.o.o., 12. 11. 2012, http://data.si/, Avtor: Bogdana Rejc