Novice

    Podjetje

    PRISTAR d.o.o.
    Podgorska cesta 40, 2380 Slovenj Gradec

    PE Ravne na Koroškem
    Koroška cesta 7
    2390 Ravne na Kor.

    Pristar Koroška d.o.o.
    Trg 36, 2391 Prevalje

    Davčna številka: 95580085
    TRR odprt pri SKB: 0317 5100 0265 760

    Hiter kontakt

    Od 1. januarja 2013 nov kontni okvir za gospodarske družbe

    Strokovni svet Slovenskega inštituta za revizijo je sprejel enotni kontni okvir za različne uporabnike, in sicer za gospodarske družbe, samostojne podjetnike, kmečka gospodarstva, zadruge, nepridobitne organizacije - pravne osebe zasebnega prava - ter društva in invalidske organizacije. Veljal bo od 1. januarja 2013.

    Po pojasnilu strokovnega sveta se s tem kontnim okvirom nadomešča pet do zdaj veljavnih kontnih okvirov. S tem naj bi bili doseženi najvišja stopnja poenotenja računovodskega spremljanja poslovnih dogodkov in velika racionalizacija poslovanja predvsem računovodskih servisov. Vendar pa ne gre samo za združitev prej samostojnih kontnih okvirov. Enotni kontni okvir in na njegovi podlagi priporočeni kontni načrt prinašata tudi nekatere vsebinske spremembe.

     

    Spremembe za gospodarske družbe

    Zakon o gospodarski družbah (ZGD-1) navaja v 54. členu razrede kontov od 0 do 9 ter skupine kontov od 00 do 99, medtem ko poimenovanje razredov in skupin ter podrobnejšo členitev prepušča računovodski stroki. Dobra novica za vse, predvsem računovodje in informatike, ki morajo letos spremljati številne spremembe zakonodaje, je gotovo ta, da ni kakšnih večjih sprememb.

    Medtem ko razredi kontov ostajajo nespremenjeni, pa v okviru skupin kontov in posameznih kontov iz priporočenega kontnega načrta, katerega uporaba ni obvezna, prihaja do različnih sprememb:

    • Nekaterim kontom se spremeni naziv. Primer: KTO 003 - Premoženjske pravice se preimenuje v Premoženjske in druge pravice.
    • Nekateri konti dobijo druge šifre v isti skupini, ker njihovo mesto zasede neka nova kategorija. Primer: konto 275 - Kratkoročne obveznosti v zvezi z razdelitvijo poslovnega izida postane konto 277, konto 275 pa je v priporočenem kontnem načrtu namenjen kratkoročnim obveznostim iz finančnega najema (zdajšnji kontni načrt ni imel predlaganega konta za tovrstne obveznosti).
    • Primer spremenjene razvrstitve gospodarskih kategorij v okviru skupin kontov so stroški rezervacij za odpravnine ob odhodu v pokoj, uvrščene med stroške dela (iz skupine 44 v skupino 47).
    • Zdajšnji kontni okvir je zelo skopo pokrival kmetijstvo. Tako je med dolgoročnimi sredstvi konto 043 - Biološka sredstva namenjen samo še večletnim nasadom, medtem ko je osnovna čreda dobila svoj konto s šifro 044. Prav kmetijstvo je vzrok za dve novi skupini kontov (skupina 61 in 62), ki vključujeta zaloge pridelkov (pospravljenih) iz bioloških sredstev. Dodani pa so bili tudi novi konti v skupini 63 - Proizvodi. Naj ob tem opozorimo, da je bila zbirka SRS v letu 2012 spremenjena prav v delu kmetijstva

    Kaj spremembe pomenijo za računovodje in informatike

    Na operativni ravni bodo računovodje in informatiki morali poskrbeti za postavitev šifrantov, ki bodo skladni z novim kontnim okvirom. To bo pomenilo prenose stanj pri gospodarskih kategorijah na nove šifre - bodisi s konta na konto ali pa bo treba en konto razdeliti. Nekaj, česar je praksa že vajena. Spomnite se na prenos obveznosti s finančnih najemov, ki so bile razvrščene med poslovne obveznosti, na finančne obveznosti, kamor so po svoji vsebini vedno sodile.

     

    Zagotoviti primerljivost računovodskih izkazov

    Pri poročanju v letu 2013 bo treba prerazvrstiti nekatere kategorije iz leta 2012, da bodo računovodski izkazi obeh let primerljivi - tudi tega je praksa vajena. V zvezi s spremembo pri razvrstitvi stroškov za oblikovanje rezervacij za odpravnine ob odhodu v pokoj se postavlja vprašanje, ali gre v tem primeru za prisilno spremembo računovodske usmeritve glede razkrivanja, za katero je vzrok v spremembi kontnega okvira, saj se računovodski standardi niso spremenili.

     

    Objavljeno: Finance, 6. 11.2012, www.finance.si, Avtor: Silva Koritnik Rakela